Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Aktualno
Kronična ledvična bolezen
 Dializa
 Presaditev ledvice
 Darovanje organov
 Prehrana
 Nasveti o prehrani
 Načrtovanje prehrane
 Recepti
 Počitniška dializa
 Strokovno
 Naša gradiva
 Glasilo Ledvica
 Drugi o nas
 Povezave
 Galerija
 Forum
 Anketa
 Farmacevtska industrija

Dieta je eden temeljev zdravljenja kronične ledvične bolezni
Pri kronični ledvični bolezni je primerna prehrana eden od temeljev zdravljenja bolezni, saj lahko s primerno dieto upočasnimo napredovanje bolezni oziroma zmanjšamo kopičenje odvečnih snovi in vode, ki ostajajo v telesu, če so ledvice že prenehale delovati in se bolnik zdravi z dializo.
V različnih obdobjih razvoja kronične ledvične bolezni mora bolnik upoštevati različna prehranska priporočila, prav tako na način prehranjevanja vplivajo druge bolezni, ki jih morebiti ima bolnik. Zato poznamo različne ledvične diete. Ledvice imajo pomembno vlogo pri presnovi kalija, natrija, kalcija, vitamina D, fosforja in vode. Nepravilno delovanje ledvic spremeni presnovo teh snovi, zato je treba z dieto uravnavati, koliko teh snovi lahko bolnik v različnih fazah bolezni zaužije.

Pomaga naj prehranski svetovalec
Pri izdelavi prehranskega načrta je potrebno upoštevati bolnikovo preostalo ledvično funkcijo, njegovo velikost in težo, koliko energije dnevno porabi in druge dejavnike. Zato je lahko načrtovanje prehrane za bolnika precejšen zalogaj, neustrezno prehranjevanje pa se kaj hitro pokaže v slabih krvnih izvidih oziroma zdravstvenih težavah, ki izvijajo iz neustrezne diete. Pogosta težava dializnih bolnikov je tudi podhranjenost, saj jim zaradi omejitev pri prehranjevanju, pomanjkanja apetita in pomanjkanja znanja iz dietetike ne uspe zaužiti dovolj beljakovin, vitaminov in drugih mikrohranih, pa čeprav morda maščobne obloge okoli njihovega pasu govorijo drugače. V pomoč bolnikom pri izdelavi prehranskega načrta so lahko »prehranske« medicinske sestre: v dializnih centrih in že tudi nekaterih nefroloških ambulantah so zaposlene posebej izobražene medicinske sestre, svetovalke za prehrano, ki lahko dajo bolniku natančna navodila, kaj in koliko katerega živila sme zaužiti brez škode za svoje zdravje.

Dieta ob zmanjšanem delovanju ledvic
Dieto mora ledvični bolnik začeti upoštevati že pred odpovedjo ledvic. Z napredovanjem ledvične bolezni oziroma slabšanjem ledvične funkcije mu zdravniki najprej svetujejo, da uživa manj beljakovin. V številnih raziskavah so namreč dokazali, da se ledvično delovanje ohrani dalj časa pri prehrani, ki vsebuje malo beljakovin. Čim slabše je delovanje ledvic, tem bolj je priporočljivo omejiti vnos beljakovin s hrano. Prav tako z napredovanjem ledvične bolezni svetujejo uživanje vse manj slane hrane in hrane, ki vsebuje manj kalija.

Veliko beljakovin vsebujejo:

 

-
-
-

meso
mlečni izdelki
jajca

Dieta ob ledvični odpovedi
Tekočina

Ledvice so najvažnejši organ za uravnavanje izločanje vode iz telesa. Z odpovedjo delovanja ledvic preneha tudi njihova funkcija tvorbe seča, zato dializni bolnik več ne izloča seča. Preveč vode v telesu lahko povzroči otekanje, kratko sapo in zvišan krvni tlak. Da prepreči te posledice, mora bolnik zelo zmanjšati količino zaužite tekočine oziroma hrane, ki vsebuje veliko tekočine.

Primeri tekočin oziroma hrane, ki vsebuje veliko tekočin:  
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
kava
čaj
sok
mleko
pivo
vino
juhe
sladoled
sadje
jogurt…

Natrij
Bolezni ledvic privedejo do čezmernega zadrževanja natrija v telesu ali do prevelike izgube iz telesa. Če se natrij zadržuje v telesu, se zadržuje tudi voda, kar privede do oteklin in do zvišanega krvnega tlaka. Veliko natrija zaužijemo kot kuhinjsko sol, velika ga je tudi v predelani in konzervirani hrani.

Primeri hrane v veliko vsebnostjo soli:  
-
-
-
-
-
-
jušne kocke
čips
slani oreški
sir
slani prigrizki
suhe mesnine

Fosfati
Fosfor je mineral, ki skupaj s kalcijem ohranja kosti zdrave in trdne. Telo ga potrebuje tudi za zdrave zobe in delovanje živcev in mišic. Z zmanjševanjem delovanja ledvic organizem vse teže uravnava ravnovesje fosfatov in kalcija: vse teže se znebi prekomerne koncentracije fosfatov oziroma ne more izkoristiti dovolj kalcija. Da bi popravilo to neravnovesje, telo začne jemati kalcij iz kosti, kar povzroči krhkost kosti. Zaradi zvišane koncentracije fosfatov v telesu lahko bolniki trpijo zaradi srbeče kože, bolečin v kosteh in sklepih in lomljivih kosti.

Veliko fosfatov vsebujejo:  
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
koka kola
sir
sardine
piščančja in goveja jetrca
oreški
karamele
čokolada
pivo
sladoled
mlečni izdelki
hrenovke in obarjene salame, klobase
meso
jajca

Kalij
Kalij pripomore, da srce in mišice – še posebej srce - delujejo pravilno. S sečem se izloča tudi kalij, ki ga zaužijemo s hrano, zato je treba pri odpovedi ledvic omejiti tudi uživanje kalija. Preveč kalija v telesu lahko povzroči mravljinčenje, paralizo ali celo zastoj srca.

Primeri živil, ki vsebujejo veliko kalija:  
-
-
-
-
-
sveže sadje in zelenjava, še posebej banane, grozdje in črni ribez
krompir, še posebej pečen,
polnozrnat kruh
oreški in suho sadje
industrijsko pripravljene omake in druga živila

Dieta za sladkorne bolnike z odpovedjo ledvic
To je ena najzahtevnejših diet, saj se prehranska priporočila za sladkorne bolnike v glavnem razlikujejo od prehranskih priporočil za dializne bolnike. Če na primer sladkornim bolnikom priporočajo polnozrnat kruh, veliko zelenjave in stročnic, velja zaradi kalija in fosforja, ki ju vsebujejo ta živila, za dializne bolnike ravno nasprotno. Vendar mora sladkorni bolnik ob omejitvah ogljikovih hidratov in maščob z odpovedjo ledvic začeti upoštevati tudi omejevanje kalija in fosfatov. Zaradi posebnih zahtev pri zdravljenju obeh bolezni mora biti še posebej spreten in vesten pri načrtovanju prehrane, prav tako so mu dovoljeni nekateri kompromisi.

Dieta za bolnike na peritonealni dializi
Ker bolniki, ki se zdravijo s peritonealno dializo, običajno še precej časa izločajo seč, jim omejitve uživanja tekočin ni potrebno upoštevati. Prav tako velja zanje manj strožje omejevanje uživanja kalija, previdni pa morajo biti pri uživanju živil, ki vsebujejo fosfate. Hrana naj bo nekoliko manj kalorična in bolj bogata z beljakovinami.

Dieta po presaditvi ledvice
Presaditev ledvice za dializne bolnike pomeni pravo olajšanje, saj jim več ni treba upoštevati diete in omejitve uživanja tekočin. Zanje načeloma veljajo enaka priporočila zdravega prehranjevanja kot za druge ljudi: raznovrstno prehrano z veliko sadja in zelenjave in manj soli. Ker pa morajo jemati zdravila za preprečevanje zavrnitvene reakcije, ki z vplivom na presnovo nekaterih snovi v telesu povzročajo srčno-žilna obolenja in spremembe na okostju, morajo upoštevati dietna navodila za preprečevanje teh kroničnih zapletov. Predvsem morajo paziti na ustrezen vnos beljakovin, manjšo vsebnost maščob v prehrani in vzdrževati primerno telesno težo, saj so zaradi nekaterih zdravil nagnjeni k nabiranju kilogramov.

Kako zmanjšamo vsebnost kalija v živilih:
S kuhanjem zmanjšamo vsebnost kalija za 30 %
Z namakanjem živil lahko zmanjšamo vsebnost kalija za 15 %
Z zamrzovanjem živila se vsebnost kalija zmanjša za 5 %
S konzerviranjem se vsebnost kalija zmanjša za 20-40 %, ob tem da tekočine ne zaužijemo.

S pečenjem se lahko količina kalija v živilu poveča za 10-25 %!

Kako prelisičimo žejo:
Na žejo vpliva količina natrija ali glukoze (sladkorja) v našem telesu. Če jemo slano ali zelo sladko hrano, postanemo žejni, da lahko ledvice s tekočino, ki jo zaradi žeje popijemo, izločijo odvečen natrij ali glukozo iz telesa. Če ledvice ne delujejo, ostanejo natrij, glukoza in tekočina v telesu. Da bi bili dializni bolniki čim manj žejni, naj zato jedo neslano hrano. Drugi razlog za žejo pri dializnih bolnikih je prevelik odvzem tekočine (ultrafiltracija) med dializo. Kadar je ultrafiltracija med dializo 300 ml na uro, se mehanizem žeje v telesu ne sproži, kolikor večji pa je odvzem tekočin na uro, bolj žejen je bolnik. 

Nasveti za dializne bolnike:
Pijte le, ko ste žejni. Ne pijte iz navade ali zato, ker ste v lokalu in želite biti družabni.
Jejte neslano hrano.
Ližite ledene kocke.
Večkrat na dan si umijte zobe, s tem preprečite izsušitev ust.
Ližite košček limone.
Ližite bonbone brez sladkorja.
Zdravila zaužijte le s srkom tekočine.
Odmerite si tekočino, ki jo smete zaužiti na dan, v posebno posodo in pijte iz nje. Tako lahko nadzorujete količino popite tekočine.