Bliža se kurilna sezona, zato poskrbite, da bo vaš ogrevalni sistem dobro deloval. Med možnimi sistemi ogrevanja so med priljubljenejšimi zagotovo peči na drva.

Danes obstaja veliko različnih načinov ogrevanja stanovanjskih objektov. Izbirate lahko med ogrevanjem na kurilno olje, plin, sekance, lesne pelete, toplotne črpalke, plinske in oljne kotle, drva pa še kaj bi se našlo. Zagotovo pa je ogrevanje na drva najbolj naravna oblika kurjenja, s pomočjo drv so se greli že naši prvi predniki, ki so živeli v jamah.

Slovenija je zelena dežela, več kot polovico vse površine prekrivajo gozdovi – le Finska in Švedska imata večji delež gozdov od nas. Zakaj torej ne bi izkoristili tega »darila narave« in se greli na drva; seveda pa pri tem ne smemo preveč izsekavati gozdov, saj bi s tem povzročili preveliko škodo.

Če imate svojo parcelo, pokrito z gozdom je ogrevanje na drva za vas najbolj optimalna rešitev. Sami si lahko priskrbite toliko drv, kot jih rabite za kurjavo in tako prihranite pri stroških, ki bi jih imeli z nakupom kurilnega olja, sekancev ali drugih snovi. Če je vaš gozd premajhen, lahko drva dokupite, pri čemer bodo stroški nakupa zagotovo manjši kot bi bili, če lastnega gozda ne bi izkoristili.

Namestitev peči na drva je med najcenejšimi in najugodnejšimi v ponudbi. Toplotna črpalka na primer zahteva večji poseg in je posledično večji finančni zalogaj. Tudi ogrevanje na olje je dražje od ogrevanja na drva, oboje pa nudi enako udobje. Zato velja pred izbiro, s katerim energentom se boste ogrevali, dobro premisliti o sami investiciji v kurilno napravo in izbrati najboljšo.

Prednost peči na drva pred ostalimi napravami je torej ta, da je les naravni material, lahko dosegljiv in zanesljiv tudi v nepredvidljivih razmerah, saj je njegova dostopnost neodvisna od različnih dobaviteljev. Les je enostaven za obdelavo in zato dostopen v različnih oblikah – sekanci, peleti, briketi, polena … na vas je le, da se odločite, na kaj se boste greli.

brezplačno vedeževanje Previous post Brezplačno vedeževanje za jasno doseganje ciljev in pripravljenost na nove izzive
personalizirana darila za otroke Next post Personalizirana darila za otroke so unikatna in izstopajo