Slivova marmelada je skrivna sestavina v mnogih različnih sladicah, uporablja se pa tudi pri nekaterih glavnih jedeh, najbolj priljubljena je pa pri zajtrku namazana na kruh. Glavna sestavina slivove marmelade so skuhane slive, če že niste uganili. Slive so na Slovenskem ozemlju prisotne že dolgo časa, odkrili in uporabljali naj bi jih že Stari Slovani, zato imamo skupaj že kar dolgo zgodovino. Naši predniki so znali slive ceniti veliko bolj kot jih cenimo danes, saj vsebujejo visoko hranilno vrednost, poleg tega pa so bogate z vitamini. Slivova marmelada je primerna za uživanje v kateremkoli letnem času.
Slivova marmelada ima tudi zelo veliko različnih receptov, ki pa imajo na koncu vsi večinoma enak rezultat – slivovo marmelado. Za enostavno pripravo najprej z mrzlo vodo speremo naše dozorele in sočne slive, nato jim pa z nožem odstranimo koščico in jih postavimo v posodo, kjer jih bomo skuhali in nato sledimo kakšnemu preprostemu receptu, razen če želite kakšno bolj posebno slivovo marmelado če ste našli kakšen poseben in zanimiv recept, ki mu hočete slediti. Največkrat se uporablja v raznih pecivih, še posebej v kakšnih sadnih. Seveda pa jih lahko izdelujemo za prodajo, vendar je na trgu že veliko ljudi, ki prodajajo slivovo marmelado. Slivova marmelada je najdena v skoraj vseh slovenskih domovih, nekateri imajo kupljene, nekateri imajo pa domače narejene. Seveda pa ima skoraj vsaka družina svoj recept za pripravo svoje slivove marmelade. Je tudi ena izmed najbolj pripravljenih marmelad v Sloveniji. V preteklosti so tudi mleli koščice sliv in jih uporabljali za pripravo kave. Priporočeno je pa, da si sami naredimo marmelado, ker je res ni težko narediti, razen če jo že od nekoga kupujemo in nam je res izvrstna in ne znamo narediti enake. Slivova marmelada je torej ena izmed najpopularnejših jedi oziroma sestavin v Sloveniji.