Investicija v sončno elektrarno je odločitev, ki je ne smete izpustiti, saj je sončna elektrarna z baterijo eden najbolj zanesljivih načinov pridobivanja obnovljive energije. Več kot 14 let se sončne elektrarne dokazujejo kot zanesljiv partner v fotovoltaiki. Zagotovite si svojo sončno elektrarno in pridobite neodvisnost od konvencionalnih virov energije ter prispevajte k ohranjanju okolja.Sončna elektrarna z baterijo je odlična možnost za tiste, ki želijo izkoristiti brezplačen in čist vir energije. Če se odločite za ugodno financiranje preko Eko sklada, lahko vaš mesečni obrok kredita znaša manj, kot pa znesek, ki ste ga prej plačevali za elektriko. To pomeni, da se lahko prihranki pokažejo že prvi mesec obratovanja elektrarne.

Sončna elektrarna da ali ne – predvidljiva cena elektrike in priprava na e-mobilnost

Lastna sončna elektrarna z baterijo vam omogoča, da se znebite skrbi o naraščajoči ceni električne energije. To je še posebej priročno, če imate električni avtomobil, saj ga lahko napajate s pomočjo svoje sončne elektrarne. Izkoristite brezplačno sončno energijo in postanite neodvisni od različnih cen električne energije na trgu. S postavitvijo lastne sončne elektrarne lahko aktivno prispevate k ohranitvi okolja. Sončna elektrarna z baterijo deluje na obnovljiv vir energije, ki ne proizvaja ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov. Z uporabo sončne elektrarne neposredno prispevate k ohranitvi okolja in planeta. Trajnostne rešitve, kot je sončna elektrarna, so ključnega pomena za zagotavljanje boljše prihodnosti za naš planet.

Razlogi za izbiro podjetja Sol Navitas za izvedbo vaše sončne elektrarne

Izbira podjetja Sol Navitas d.o.o. za izvedbo vaše sončne elektrarne je pametna odločitev, saj imajo dolgoletne izkušnje na trgu, so zanesljivi in se bodo zavzeli za pravilno projektiranje in kakovostno izvedbo vaše sončne elektrarne, kar zagotavlja optimalno pretvorbo sončne energije v električno.

Sončna elektrarna
Ekološka in trajnostna alternativa za proizvodnjo električne energije.

Postavitev na ključ: kompleten proces od A do Ž

Njihova storitev postavitve na ključ vključuje celoten proces od začetnega ogleda, ureditve pogodbe in celotne dokumentacije, do postavitve, priklopa ter zagona elektrarne. Za vas se bodo ukvarjali z vsemi potrebnimi formalnostmi, kot so priprava dokumentacije in urejanje nepovratnih sredstev in kredita Eko sklada. Tako se boste lahko osredotočili na druge stvari, oni pa vas bomo popeljali skozi celoten proces postavitve na ključ.

Izberite 100% zanesljivega izvajalca za postavitev vaše elektrarne

Postavitev elektrarne lahko predstavlja zahteven in kompleksen projekt, zato je izjemno pomembno, da izberete izvajalca, ki je 100% zanesljiv. To pomeni, da se lahko na njegovo strokovnost in izkušnje popolnoma zanesete, ter da bo projekt izveden na način, ki bo zadovoljil vaše potrebe in želje. Izberite izvajalca, ki bo poskrbel za vsak korak postavitve elektrarne in bo za vas zagotavljal varnost in zanesljivost.

Kako izbrati optimalno velikost in obliko sončne elektrarne za vašo potrebo po samozadostnosti?

Če želite biti s pomočjo sončne elektrarne samozadostni v smislu električne energije, je potrebno izbrati sončne panele primerne velikosti in oblike. Investicija bo smotrna, če se odločite za sončno elektrarno, ki proizvede vsaj 4 kW energije, ki bo zadostovala za oskrbo enodružinske hiše. Za to potrebujete površino vsaj 28 kvadratnih metrov. Za najboljši izkoristek sončne energije, je najboljše usmeriti streho na južno stran in izbrati streho brez frčad in strešnih oken, ki je nagnjena pod kotom vsaj 20 do 40 stopinj.

Proces nakupa od začetka do konca

Proces nakupa sončne elektrarne se začne z opravljanjem pregleda in meritve objekta ter pripravo informativne ponudbe s strani strokovnjakov. Naslednji korak je podpis ustreznih dokumentov z izvajalcem in pridobivanje finančnih subvencij Eko sklada. Sledi pregled končne ponudbe, podpis pogodbe in nakup materialov. Dokumentacija za elektro distributerje mora biti urejena, nato pa sledi namestitev sončne elektrarne na objekt, prevzem in prvi zagon.

Sončna elektrarna ima možnost, da jo lahko spremljate preko mobilnega telefona, tudi ko niste doma. Večina ponudnikov danes omogoča pregledovanje delovanja vaše elektrarne preko njihove aplikacije. Stranke lahko s pomočjo te aplikacije spremljajo proizvedene kilovatne ure, primerjajo učinkovitost domače sončne elektrarne v posameznem mesecu ali preverjajo stanje fotovoltaičnih panelov na svojem pametnem telefonu.

Sončna elektrarna
Vgradnja sončne elektrarne je korak k samooskrbi z električno energijo.

Izgradnja manjših sončnih elektrarn za samooskrbo

Podjetje Sol navitas ponuja postavitev elektrarn po sistemu “na ključ”, vključno s potrebno dokumentacijo. Sončna elektrarna se gradi z uporabo razsmernikov in optimizatorjev Solar Edge, ki so v skladu s Pravilnikom o tehničnih zahtevah naprav za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije. V podjetju Sol navitas zagotavljajo učinkovito izrabo sončne energije z uporabo solarnih (fotonapetostnih) modulov vodilnih svetovnih proizvajalcev, kot so Longi, Jolywood, Trina Solar, Yingli Solar in Luxor Solar. S tem lahko zagotavljajo visoko kakovost in učinkovitost pri proizvodnji električne energije za samooskrbo.

Za pritrditev modulov na streho uporabljajo njihovo lastno aluminijasto nosilno konstrukcijo CONSOL, ki je preizkušena in dokazana v več evropskih državah. Z njo lahko zagotavljajo tudi 10 letno garancijo za streho. Kot eno izmed najbolj izkušenih in usposobljenih podjetij za postavitev sončnih elektrarn v Sloveniji, so od leta 2008 dalje postavili že več kot 100 sončnih elektrarn skupne moči preko 10 MW. Vgrajujejo samo kvalitetne in preizkušene komponente, njihove cene pa so celo konkurenčne.

Samooskrba z električno energijo ali net metering

Ko se sprašujete sončna elektrarna da ali ne, je odgovor vsekakor da, saj želite biti samooskrbni. Samooskrba z električno energijo označuje postavitev sončne elektrarne za proizvodnjo električne energije, ki jo potrebuje lastnik stavbe, v kateri se elektrarna nahaja. Sončna elektrarna tega tipa se imenuje tudi net metering in omogoča lastniku stavbe, da proizvedeno električno energijo uporablja za lastne potrebe, hkrati pa se presežek proizvedene energije, ki jo proizvede sončna elektrarna vključuje v javni omrežje. Za postavitev takšne elektrarne je potrebno pridobiti soglasje od distribucijskega operaterja in imeti priključno moč manjšo od 34 kW.

Kam se lahko postavi elektrarna za samooskrbo z električno energijo?

Sončna elektrarna za samooskrbo z električno energijo se lahko postavi na streho ali fasado stavbe, ki bo uporabljala proizvedeno električno energijo za svoje potrebe. V primeru, da se elektrarna postavlja na katero koli drugo lokacijo, potrebuje gradbeno dovoljenje, kar lahko poveča stroške postavitve. Elektrarna mora imeti mehanizem, ki omogoča izklop iz distribucijskega omrežja, da se prepreči električni udar. Prav tako mora zagotavljati, da v izključenem stanju naprave za samooskrbo, napetost ostane na varni ravni, največ 50V izmenične napetosti ali 120V enosmerne napetosti. Za te vrste elektrarn se lahko uporabljajo mikroinverterji ali inverterji v kombinaciji z optimizatorji.

Lastnik naprave za samooskrbo mora skleniti pogodbo s dobaviteljem o samooskrbi. Pogodba določa, da se količina električne energije, ki jo lastnik odda, kompenzira s količino električne energije, ki jo prevzame v enem letu. Za količino električne energije, ki jo lastnik prevzame in odda preko merilnega mesta, na katerem je naprava priključena, se uporablja enotarifno merjenje. Obračun se izvede tako, da se upošteva razlika med količino prevzete in oddane elektrike. Odčitki se vršijo na istem merilnem mestu ob koncu obračunskega obdobja.

Velikost elektrarne za samooskrbo

V primeru, da želite postaviti elektrarno za samooskrbo, je velikost elektrarne navzgor omejena na 34 kW. To pomeni, da ne sme biti večja od tega. V primeru, da bo elektrarna proizvedla več električne energije, kot jo vaša stavba porabi, boste viške energije prenesli dobavitelju brezplačno. Zato je najbolj optimalno postaviti elektrarno, ki bo letno proizvedla točno toliko ali malo manj elektrike, kot jo vaša stavba porabi. Če želite izvedeti več o možnostih za naravi prijazno pridobivanje električne energije iz sončne energije, vas vabijo, da jih kontaktirate in zahtevate ponudbo. Z veseljem vam bodo prisluhnili in vam pripravili najboljšo možnost za vašo stavbo.

Sončna elektrarna z baterijo za shranjevanje elektrike

Sončna elektrarna, da ali ne? To je vprašanje, ki si ga postavljamo vedno pogosteje v zadnjem času, saj se vedno več ljudi zaveda pomembnosti obnovljivih virov energije in se zanima za vgradnjo sončne elektrarne na svojem domu. Da si bomo lažje odgovorili na vprašanje sončna elektrarna da ali ne, si poglejmo primer Nemčije.

V Evropi so Nemci vodilni na področju vgradnje solarnih baterijskih sistemov. Razvoj na tem področju podpira nemška razvojna banka KfW, ki pospešuje in kreditira vgradnjo baterij za shranjevanje elektrike iz sončne elektrarne. Cilj je doseči trajnosten in pozitiven razvoj, zato podpirajo le tiste sisteme, ki izpolnjujejo številne tehnične zahteve. Med drugim zahtevajo desetletno garancijo za nadomestno baterijo in možnost nadgradnje z ustreznimi komunikacijskimi vmesniki za prihodnjo integracijo dvosmernih omrežnih storitev.

Rast števila baterij za shranjevanje elektrike v Nemčiji

Nemško združenje proizvajalcev sistemov za shranjevanje energije je sporočilo, da je v Nemčiji v letu 2021 vgrajenih več kot 300.000 sistemov za shranjevanje elektrike z skupno kapaciteto shranjevanja okoli 2,3 GW. V zadnjih letih je bilo v Nemčiji skoraj v vsak drugi sistem sončne elektrarne, manjši od 30 kWp, vgrajen tudi akumulator. Bančna podpora je bila odločilna za ta razvoj, saj so financirali in subvencionirali vsak drugi shranjevalec. Danes trg že samostojno deluje in potrebuje podporo samo še vsak tretji kupec.

Maloprodajne cene sistemov za shranjevanje energije so močno padle, cene litij-ionskih sistemov za shranjevanje elektrike so se od sredine leta 2013 znižale za več kot 50%. Povprečna cena za kupca je bila konec leta 2017 približno 1300 EUR/kWh (vključno z elektroniko in DDV). Večji akumulatorski sistemi so bili celo na voljo za manj kot 800 €/kWh. Rast proizvodnih zmogljivosti po vsem svetu bo verjetno povzročil dodaten padec cen. Vendar pa lahko povečano povpraševanje na avtomobilskem trgu povzroči ozka grla v ponudbi in pomanjkanje akumulatorjev, kar bi lahko negativno vplivalo na proizvajalce manjših hišnih zalogovnikov elektrike. Povprečna cena hišnega akumulatorja je bila v letu 2013 okoli 10.000 €. Ko so cene začele padati, so kupci pričeli vgrajevati sisteme z večjo kapaciteto.

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna je odlična priložnost za zasebne investitorje.

Litij-ionske baterije za shranjevanje elektrike v solarnih elektrarnah

V zadnjem času se uporaba litij-ionskih baterij (Li-Ion baterije) za shranjevanje elektrike v solarnih elektrarnah vedno bolj uveljavlja. To je posledica padajočih cen teh baterij in njihove zanesljivosti ter hitrosti polnjenja. Kislinske svinčene baterije, ki so bile do nedavnega še pogoste, zdaj pa so redke, imajo več pomanjkljivosti, kot so velikost, oddajanje strupenih plinov med delovanjem in potreba po stalni kontroli nivoja elektrolita.

Trenutno se v Nemčiji vrne okoli 50% sončne elektrike v omrežje, preostalo pa se porabi samostojno. Lastna elektrika zmanjšuje številko na položnici, znižuje davke in doplačila, saj lahko veliko porabnikov preklopi na nižjo priključno moč. Uporaba lastne elektrike je tudi gospodarnejša kot vključevanje v javno omrežje.

Sončna elektrarna subvencija – nepovratne finančne spodbude za sončne elektrarne in skupne naložbe ogrevanja v stavbah z več deli

Eko sklad je v petek, 30. 12. 2022, objavil dva javna poziva, ki se tičeta nepovratnih finančnih spodbud. Prvi poziv je namenjen za vgradnjo sončnih elektrarn za samooskrbo, drugi pa za skupne naložbe ogrevanja v starejših stavbah s tremi ali več deli. Nova poziva prinašata priložnost za podjetja in posameznike, da pridobijo finančno podporo za okolju prijazne projekte, ki prispevajo k zniževanju emisij toplogrednih plinov in izboljšanju energetske učinkovitosti.

Eko sklad je objavil nov javni poziv (vezano na sončna elektrarna subvencija) z naslovom 104SUB-SO22 Nepovratne finančne spodbude/pomoči za naprave za samooskrbo z električno energijo in za naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije. Namenjen je zagotavljanju nepovratnih sredstev v višini 10 milijonov evrov za že izvedene naložbe vgradnje naprav za individualno in skupnostno samooskrbo z električno energijo, ki jo proizvajajo z izrabo sončne energije. Spodbuda se tokrat prvič dodeljuje tudi za naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije.

Sončna elektrarna subvencija – višina nepovratne finančne spodbude je 500 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 25 % upravičenih stroškov naložbe. Za naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije pa je višina spodbude 50 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči, vendar ne več kot 25 % upravičenih stroškov naložbe. Spodbuda se bo dodeljevala za naložbe, ki so bile izvedene od 1. marca 2022 dalje, naprave pa morajo že ob oddaji vloge obratovati. Spodbuda bo dodeljena za največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest.

zaročni prstan Previous post Kje najti ugodni zaročni prstan?
PVC okna Next post Kakšne prednosti imajo PVC okna pred drugimi okni – zakaj jih izbrati