Treking kolesa so hibrid med gorskim in cestnim kolesom, zato jih včasih imenujemo tudi hibridna kolesa. Kolesa za treking ali turna kolesa so na videz podobna gorskim kolesom, vendar so kolesa tanjša, poleg tega pa omogočajo bolj pokončen položaj za vožnjo. Uporabljate jih lahko za vožnjo na delo, za vožnjo v prostem času, za več gibanja, za kolesarske izlete in za družinsko kolesarjenje. Zato so na trgu na voljo najrazličnejši modeli. Nekateri se bolj nagibajo k gorskim kolesom, drugi so bolj športni. Treking kolesa se lahko uporabljajo za različne namene in so običajno opremljena z nosilcem za prtljago.

treking kolesa

Treking kolesa imajo običajno ravno krmilo, podobno kot pri gorskih kolesih. Zato so zavorne komponente in prestavljanje precej podobni gorskim kolesom. Zaradi tega je položaj za vožnjo nekoliko bolj pokončen, kar je zelo udobno in hkrati varno. Kolesa za treking imajo običajno večje pnevmatike kot cestna kolesa. To omogoča bolj gladko vožnjo kot ozke pnevmatike cestnih koles. Vendar pa vsa treking kolesa niso enaka in se lahko nagibajo na oba konca spektra. Nekatera so podobna gorskim kolesom, druga pa cestnim. Velikost koles je lahko dober pokazatelj. Večja kolesa so običajno primernejša za terensko uporabo, medtem ko so manjša kolesa zasnovana za bolj mestne razmere.

Ta kolesa so običajno opremljena z nosilci za prtljago, sedalnimi torbami, razsvetljavo… Za vsako od teh značilnosti obstaja več modelov treking koles, vendar imajo vsi skupno značilnost:

  • Robusten okvir (najpogosteje jeklen ali aluminijast), ki absorbira nepravilnosti ceste in prenese težo dodatne opreme,
  • Široke in oblazinjene pnevmatike za boljši oprijem in varnost,
  • Udobno sedlo, na katerem pohodnik preživi dolge ure,
  • Prtljažnik zadaj ali celo drugi spredaj,
  • Dobra osvetlitev,

Znamke običajno ponujajo tri kategorije treking koles:

  • Osnovni modeli s 15 kilogrami za pohodništvo in uporabo v mestu,
  • Lažji modeli z manj kot 13 kilogrami,
  • Uspešnejši modeli s trdnimi, zmogljivimi in lahkimi lastnostmi ter vso pohodniško opremo.
zavjese za prozore prozor Previous post Zašto nabaviti zavjese za prozore
jacuzzi Next post Jacuzzi je beseda, ki jo večina uporablja za masažne terapevtske kadi