Urejena trata je pravi dokaz, da redno skrbite za okolico svojega doma. Vsi, ki so lastniki doma z urejeno zelenico pa se zavedajo, da je treba v to vložiti precej dela. Največja zasluga temu se pripisuje redni uporabi kosilnice, pa naj bo to električna, robotska ali vrtna traktorska kosilnica – pregled ponudbe si oglejte na spletni strani Vrtnih strojev Žibert. Kosilnice poskrbijo, da trava ne zrase preveč in tako pokvari videz okolice hiše. Ni pa košnja pomembna samo pri tratah ob hišah. Košenje trave je potrebno na vseh travnatih površinah, pa naj bodo to večji travniki, nogometna igrišča ali pa sloj trave na sredini ceste. S tem ne izboljšate le videza travnate površine, ampak tudi njeno zdravje.

Za vzdrževanje travnatih površin potrebujete kosilnico

Lepa trava je želja vsakega lastnika zelenice. Da pa to dosežemo, je travo potrebno letno obnavljati in jo nato vse do zime redno vzdrževati. Načeloma se vzdrževanje travnatih površin začne spomladi, ko je zemlja mehka in začne trava spet rasti.

Že preden se košnja začne, je treba odstraniti odpadno listje, plevel in podobno, kar se je nabralo čez zimo. Nato je treba tla prezračiti, da pride v zemljo dovolj zraka, ki pomaga pri rasti trave. Če na predelih ni trave, jo je treba dodatno posaditi. Da bo trava res uspešno rastla, je pomembno tudi gnojenje in zalivanje vaše zelenice in pa seveda valjanja, da bo košnja lažja.

Ko trava zraste za nekaj centimetrov se lahko lotite prve košnje. Uporabite lahko prav katerokoli kosilnico, ki vam je najljubša, pa naj bo to motorna ali pa vrtna traktorska kosilnica. Pazite le, da je primerno vzdrževana in je tako po zimi spet primerna za uporabo.

Vrste kosilnic

Za košnjo zelenic in ostalih travnatih površin se uporabljajo kosilnice. Na trgu lahko izbirate med različnimi vrstami kosilnic, ki se med seboj razlikujejo po obliki, velikosti in načinu uporabe. Glede na vaše potrebe si izberite tako, ki je za vas najbolj smiselna, saj boste ugotovili, da je za manjše površine morda najbolj primerna ročna kosilnica, medtem ko je za večje površine zagotovo najbolj uporabna vrtna traktorska kosilnica.

Ročna kosilnica

Ročna kosilnica je primerna za manjše površine. Za svoje delovanje namreč ne potrebuje elektrike ali goriv in jo sami brez pomoči potiskate naprej. Je najbolj primerna izbira, če želite ekološko kosilnico. Ne povzroča hrupa, prav tako pa okolja ne onesnažuje z izpušnimi plini in morebitnim izlitjem goriva.

Električna kosilnica

Električna kosilnica za delovanje v bližini potrebuje električni tok, do katerega se poveže s kablom. Zaradi tega so malenkost težje za vodenje. Je pa značilno, da so električne kosilnice precej lahke in tihe. So ekološko prijazne in primerne za košnjo manjših in srednje velikih površin.

Motorna kosilnica

Motorne kosilnice so med najbolj uporabljenimi kosilnicami. Primerne so za srednje do velike površine in delujejo na motor, ki ga poganja bencin. Zaradi tega so močnejše kot električne kosilnice in se z njimi lahko kosi tudi dolgo in bolj trdo travo.

Akumulatorska kosilnica

Akumulatorska kosilnica združuje nekatere prednosti električnih in bencinskih kosilnic, torej so tihe, močne in lahke. Za delovanje ne potrebujejo niti vira električne energije, niti bencina. Delujejo namreč na akumulatorsko baterijo. Tu je potrebno paziti, da se baterija med košnjo ne izprazni.

Robotska kosilnica

Robotske kosilnice tako kot akumulatorske, delujejo na baterijo, ki se polni na polnilni postaji. Premikajo se na kolesih in sicer brez pomoči človeka. Takim kosilnicam se nastavi območje delovanja in samostojno kosijo vašo zelenico.

Kosilnica na nitko

Kosilnice na nitko so lahko motorne ali pa električne. Pri obeh vrstah se za rezanje uporablja rezilna nitka. Z razliko od ostalih kosilnic, pri tej ni koles, ampak morate kosilnico držati v rokah. Primerna je predvsem za košenje težko dostopnih predelov vrta ali podobnih površin. Prav tako pa se kosilnica na nitko uporablja za odstranjevanje visokih bilk.

Vrtna traktorska kosilnica

Zadnja vrsta je vrtna traktorska kosilnica. Vrtna traktorska kosilnica je največja izmed vseh vrst in se jo uporablja za največje površine, čeprav je lahko primerna tudi za manjše zelenice. Njena največja prednost je udobje, saj na traktorski kosilnici sedite in vam je ni potrebno prenašati ali potiskati.

Kaj upoštevati pred nakupom kosilnice?

Preden se odločite za nakup kosilnice je dobro premisliti o funkcijah in uporabnosti kosilnice. Vaša travnata površina je verjetno drugačna od sosedove, zato bosta morda za košnjo potrebovala drugačni vrsti kosilnic.

Pred izbiro primerne kosilnice se je treba vprašati nekaj glavnih vprašanj, kot so:

  • Kakšna je površina vaše zelenice?

Zelo velik vpliv na izbiro kosilnice ima površina, ki jo nameravate kositi. Zelenica pred hišo na ravnem, se močno razlikuje od travnika, ki meri več hektarjev in se nahaja na hribovitem območju. Upoštevati morate tudi ovire na površini, ki jo boste kosili. Okretnejša in ožja, kot je motorna kosilnica, bo primerna za vse površine, kjer se nahajajo drevesa, klopi, okrasne rastline in podobno. Za večje in bolj odprte terene pa je vrtna traktorska kosilnica zagotovo najboljša izbira.

  • Kako pogosto kosite?

Ko se odločate za kosilnice, je pomembno tudi, kako pogoste nameravate kositi travno površino. Tisti, ki ne nameravajo kositi prav pogosto in se bodo srečevali z višjo in debelejšo travo, bodo izbrali drugačen način košenja kot tisti, ki bodo kosili pogosto. Tu je predvsem razlika v tem, kako se pokošena trava odvede.

Izberete lahko izmet, kar pomeni, da se odvečno travo izmeče nazaj na travno površino. Tako travo je potrebno pograbiti, kar vzame dodatni čas. Nekatere kosilnice pokošeno travo sesekljajo na majhne koščke in jo prav tako izmečejo na travnato površino. Vendar v tem primeru odpadne trave ni potrebno grabiti. Ta postopek se imenuje mulčenje. Odpadna trava služi kot naravno gnojilo in zelenica se s tem dodatno navlaži. Zadnja možnost pa je zbiranje odpadne trave v košaro. Vrtna traktorska kosilnica ima pogosto tako košaro.

  • Moč motorja kosilnice

Moč motorja je ena izmed bolj pomembnih lastnosti kosilnice. Določi namreč kako visoko travo lahko kosi in pa kako hitro opravlja svoje delo. Nekatere kosilnice bodo namreč v danem trenutku pokosile večje območje trave kot druge. Vrtna traktorska kosilnica bo tako zaradi svojega namena košnje večjih površin imela precej močnejši motor, kot akumulatorska kosilnica.

Za večje površine je najprimernejša vrtna traktorska kosilnica

Če iščete kosilnico za večje površine ali pa želite kositi udobno, bo vrtna traktorska kosilnica najboljša izbira. Njena največja prednost je ta, da med košnjo udobno sedite in kosite medtem, ko se po zelenici vozite s kosilnico. Vožnja s traktorsko kosilnico se namreč do neke mere lahko primerja z vožnjo z avtomobilom.

Ne samo udobje, vrtna traktorska kosilnica se pohvali tudi z izjemno zmogljivostjo. Motor namreč deluje na bencin, kar pomeni večja moč. Travnata površina bo pokošena hitro, a nič manj natančno, kot ostale vrste kosilnic. Glede na vaše preference lahko izbirate med različnimi hitrostmi, pa tudi stopnjami rezanja trave.

Prednosti Honda traktorskih kosilnic

Honda traktorske kosilnice se lahko pohvalijo s svojimi inovativnimi rešitvami, ki prepričajo tudi najbolj zahtevne uporabnike kosilnic. Takoj, ko se usedete na kosilnico, začutite udobje, zato tudi večurna košnja ne bo neprijetna. K temu pripomore sedež, naslonjala in volan z mehkim oprijemom, ki vas bo takoj prepričal.

Vrtna traktorska kosilnica Honda je opremljena tudi z držalom za mobilni telefon in celo z USB priključkom za polnjenje telefona. K boljši vidljivosti vam pomagajo LCD žarometi, barvni LCD zaslon pa omogoča enostavno spremljanje stanja kosilnice.

Čeprav so Honda traktorske kosilnice opremljene z velikim košem za zbiranje trave, ga lahko po mili volji dvignete in odpadno travo izmečete na zelenico. Rezila travo dovolj drobno razrežejo, da je trava primerna za mulčenje. Tako zelenico dodatno nahranite in ji omogočite boljšo rast.

 

triglavski narodni park Previous post Triglavski narodni park: naravni biser Slovenije
gradbeni nadzor Next post Gradbeni nadzor – ključni koraki za zagotavljanje kakovosti in varnosti gradnje