V današnjem hitrem tempu življenja ljudje vse pogosteje iščejo pomoč pri doseganju svojih ciljev in izboljšanju kakovosti življenja. Life coaching je vse bolj priljubljen način osebnostnega razvoja in doseganja ciljev. Usmerjen je v pomoč ljudem doseči svoje cilje, izboljšati samozavest, motivacijo, samopodobo in odkriti njihov polni potencial. V tem članku bomo raziskali, kaj je life coaching, kako poteka proces coachinga, kaj je NLP tehnika in kako postati life coach.

Kaj je life coaching

Life coaching je proces, kjer certificiran in priznan life coach (iz Slovenije) pomaga stranki, da doseže svoje cilje, izboljša svojo učinkovitost in kakovost življenja. Life coach stranki pomaga pri:

• Osredotočenosti na svoje cilje
  • Razvoju načrtov za doseganje teh ciljev
  • Zavedanju, prepoznavanju in premagovanju svojih ovir

Life coaching in terapija – kakšne so razlike

Razlika med life coachingom in terapijo je v tem, da je coaching usmerjen v prihodnost in cilje, medtem ko je terapija usmerjena v preteklost in zdravljenje čustvenih in psihičnih težav.

Poleg tega life coach pri svojem delu deluje na bolj praktičen način in spodbuja ter motivira stranko, da se osredotoči na svoje cilje, medtem ko terapija (psihoterapija) uporablja različne tehnike, da se spopade s čustvenimi in psihičnimi težavami.

Proces life coachinga

Proces coachinga se začne s postavitvijo ciljev, kjer life coach pomaga osebi, da določi svoje cilje in načrtuje, kako jih doseči. Life coach nato pomaga stranki, da se zaveda ovir, ki ji preprečujejo te cilje doseči, in ji pomaga, da jih premaga.

Med coaching sejo life coach postavlja vprašanja, ki spodbujajo stranko, da razmisli o svojem življenju in delu. Coach osebo preko posebnih tehnik in orodij (vprašanja, poslušanje, uporaba afirmacij, mindfulness meditacija, vizualizacija) spodbuja tudi v razmišljanju o svojih prepričanjih in vrednotah ter kako vplivajo na njeno življenje.

V procesu coachinga je bistveno tudi vzpostavljanje odgovornosti, kjer life coach stranko spodbuja, da prevzame odgovornost za svoje odločitve in ukrepe. Proces pomaga stranki, da ostane motivirana in osredotočena na svoje cilje, medtem ko napreduje po poti doseganja teh ciljev.

Life coach – strokovnjak za vašo boljšo prihodnost

S pomočjo life coacha boste izboljšali kakovost vašega življenja

Life coach je certificirani strokovnjak, ki ima znanje in izkušnje na področju psihologije, komunikacije, motivacije, učinkovitosti, pozitivne psihologije in drugih področjih, ki so povezana z osebnostnim razvojem.

Njegove naloge so, da svoji stranki s pomočjo različnih tehnik pomaga pri

• Postavljanje ciljev
  • Razvoju načrta za doseganje ciljev (osebnostni, poslovni)
  • Motiviranju
  • Odkrivanju ovir
  • Vzpostavljanju odgovornosti za svoje odločitve
  • Gradnji pozitivnih navad

Life coach je torej osredotočen na to, da svoji stranki pomaga odkriti svoje potenciale in tako izboljša svoje življenje ter na pozitiven način doseže svoje cilje.

Kaj je NLP in kako se uporablja pri life coachingu

NLP (nevro-lingvistično programiranje) je metoda, ki se uporablja pri life coachingu in pomaga ljudem spremeniti svoje vedenjske vzorce ter prepričanja, ki jih ovirajo pri doseganju ciljev. NLP izhaja iz študija človeškega vedenja, jezika in misli ter se osredotoča na povezavo med možgani, jezikom in vedenjem.

Life coach NLP metodo uporablja za spremembo strankinih vedenjskih vzorcev, ki ji preprečujejo doseganje svojih ciljev. Tako lahko s pomočjo coachinga denimo prenehate kaditi ali v svoje življenje manifestirate obilje, coach pa vam je lahko podpora tudi pri vzgoji otrok.

NLP tehnika deluje na področjih spodbujanja samozavesti, motivacije, odkrivanja in premagovanja ovir, razvijanja pozitivne naravnanosti in izboljšanja komunikacije.

Kako pridobiti certifikat NLP life coacha

Če bi radi postali coach, je za to potreben uspešno opravljen program usposabljanja, ki ga ponujajo različne akademije in inštituti. Programi usposabljanja se razlikujejo glede na trajanje, vsebino in ceno ter so prilagojeni različnim stopnjam znanja in izkušenj.

Ste že slišali za Mastermind Akademijo? Gre za skupino energičnih in ciljno usmerjenih posameznikov, ki se razvijajo v life coaching pristopih in v svojih vsebinah, na podlagi svojih izkušenj ter strokovnega znanja, ponujajo različne programe, ki oblikujejo certificirane in licencirane delavnice:

• NLP Praktik
  • NLP Mojster Praktik
  • NLP Coach
  • Praktik Hipnoze
  • Mojster Praktik Hipnoze
  • 5T Business Coach (za vse, ki bi radi postavili svoj lasten coaching posel)

Programi usposabljanja na Mastermind Akademiji so zasnovani na najnovejših spoznanjih s področja NLP, coachinga, hipnoterapije in drugih pristopov za osebni razvoj. Vodeni so s strani vrhunskih strokovnjakov, ki imajo bogate izkušnje na področju osebnostnega razvoja in coachinga. Po končanem programu usposabljanja in opravljenem izpitu lahko pridobite certifikat NLP coacha, NLP praktika, NLP master praktika ali hipnoterapevta.

S pomočjo NLP tehnik lahko tudi prenehate s kajenjem

V svetu, polnem stresa, nezadovoljstva in negotovosti, vam lahko life coach postane neke vrste posrednik do bolj srečnega in izpolnjujočega življenja. Kakovosten in strokoven coaching vas lahko vodi do preobrata, ki ga iščete v želji, da bi spremenili način svojega razmišljanja, odzivanja in odločanja. S pristopom, ki temelji na pozitivnem spodbujanju, motivaciji in razvijanju osebnega potenciala, lahko torej life coaching postane ključna podpora za vse tiste, ki si želijo preprosto izboljšati svoje življenje.

poslovna darila Previous post Poslovna darila in ostale storitve za najrazličnejša podjetja
triglavski narodni park Next post Triglavski narodni park: naravni biser Slovenije