Ugotavljate, da ste v pričakovanju, morda se vam postavlja vprašanje ali so vaši notranji občutki res pravi, saj vam prvi znaki nosečnosti naznanjajo prehajajoče spremembe v vašem življenju. Telo nosečnice se mora tekom nosečnosti prilagoditi na številne spremembe, ki jih povzroča rast novega bitja v njem. Te prilagoditve so bistvene za razvoj in preživetje ploda tako v materinem telesu, kot tudi kasneje po rojstvu.

Znaki nosečnosti, ki se pri določenih nosečnicah dokaj hitro pojavijo so hormonske spremembe. Prilagoditev telesa na nosečnost se začne takoj po oploditvi, čeprav se takrat ženska nosečnosti še ne zaveda in je posledica delovanja hormonov, ki jih tvorita najprej rumeno telesce, po 7. Tednu nosečnosti pa posteljica. Pomembni hormoni, ki so znaki nosečnosti so Progesteron, ki mu lahko rečemo tudi zaščitnik nosečnosti, Estrogen, ki je zadolžen za pospešeno rast mlečnih žlez, Humanski horionski gonodotropin (Hcg), ki je kriv za slabost i in bruhanja v zgodnji nosečnosti, Relaksin, ki vpliva na širitev žil v času nosečnosti ter Oksitocin, ki ima pomembno vlogo pri samem porodu in dojenju.

Naslednji pomembni mejnik, ki nam ga nakazujejo znaki nosečnosti so določene spremembe v delovanju notranjih žlez ščitnice, ter nadledvične žleze, ki spremenita raven izločanja hormonov, kar v določenih primerih botruje k nastanku nosečniške sladkorne bolezni.

Znaki nosečnosti nekatere prepoznajo zelo hitro, zopet druge komaj ob izostanku menstruacije, ki je navadno tisti pravi zares očitni znak, ki je marsikdaj signal za opravljanje nosečniškega testa. Znaki nosečnosti, tudi niso enako intenzivni pri vseh ženskah, nekatere v nosečnosti lahko počnejo vse, zopet na drugi strani imamo primere, ki imajo izredno močne slabosti, da so primorane poiskati zdravniško pomoč. Vsekakor pa naj bo vaše vodilo, da ob vseh spremembah, ki se vam zgodijo na področju ginekologije pravi čas obiščete osebnega ginekologa, ki v prvi vrsti potrdi nosečnost, ter vas ustrezno svetuje ob vseh znakih, ki vas spremljajo.

Previous post Moderne kuhinje z otokom Ewe
gnojilo za travo Next post Gnojilo za travo