Zobni implantati se lahko uporabijo, ko je zob izgubljen zaradi poškodbe ali bolezni, ali oseba doživi zaplete, kot so hitra izguba kostnine, okvara govora ali spremembe vzorcev žvečenja, ki povzročijo nelagodje, kar lahko reši implantat ali vsadek. Nadomestitev izgubljenega zoba z zobnim vsadkom lahko bistveno izboljša kakovost življenja in zdravje pacienta. Sistemi zobnih vsadkov so sestavljeni iz telesa zobnega vsadka in abutmenta zobnega vsadka ter lahko vključujejo tudi vijak za pritrditev abutmenta. Zobni implantati se kirurško vstavijo v čeljustno kost namesto zobne korenine. Nastavek za zobni vsadek je običajno pritrjen na telo vsadka s pritrdilnim vijakom nastavka in sega skozi dlesen v usta, da podpira pritrjene umetne zobe.

zobni implantati

Preden izberete zobne vsadke, se posvetujte s svojim zobozdravnikom o morebitnih koristih in tveganjih ter o tem, ali ste kandidat za poseg. Upoštevati je treba vaše splošno zdravje, ki je pomemben dejavnik pri določanju, ali ste dober kandidat za zobne vsadke, koliko časa bo trajalo, da se zaceli in kako dolgo lahko vsadek ostane na mestu. Vprašajte svojega zobozdravnika, kateri zobni implantati vam bodo vstavljeni in shranite te podatke za svojo evidenco. Kajenje lahko vpliva na proces celjenja in zmanjša dolgoročno uspešnost implantata. Proces celjenja telesa vsadka lahko traja več mesecev ali dlje, v tem času pa imate običajno namesto zoba začasno oporo.

Zobni implantati morajo biti kakovostni, da se dobro vrastejo v vašo čeljust in z vami ostanejo za vedno. Natančno upoštevajte navodila za ustno higieno, ki vam jih bo dal vaš zobozdravnik. Redno čiščenje implantata in okoliških zob je zelo pomembno za dolgoročno uspešnost implantata. Načrtujte redne obiske pri svojem zobozdravniku. Če se zdi, da so vaši zobni implantati ohlapni ali boleči, takoj obvestite svojega zobozdravnika.

Zobni vsadki lahko bistveno izboljšajo kakovost življenja in zdravje osebe, ki jih potrebuje. Vendar pa lahko včasih pride do zapletov. Zapleti se lahko pojavijo kmalu po vgradnji zobnega vsadka ali veliko kasneje. Nekateri zapleti povzročijo odpoved vsadka (običajno opredeljeno kot ohlapnost ali izguba vsadka). Okvara vsadka lahko povzroči potrebo po drugem kirurškem posegu za pritrditev ali zamenjavo sistema vsadkov. To preprečite z izbiro kakovostnega vsadka in zdravnika.

odkup bakra cena Previous post Zakaj se za odkup bakra cena tako visoka in kaj pomeni
defibrilator Next post Defibrilator za laike mora biti enostaven za uporabo