Sončna elektrarna je vse bolj popularna in cenjena, saj boste z njo privarčevali elektriko in tudi lahko zaslužili. Kakšna sončna elektrarna je za vas primerna, je odvisno od tega, koliko in kakšne električne porabnike imate. Glede na to se načrtuje tudi vaša lastna elektrarna, ne glede na to, kje stoji. Najbolje je naročiti sončno elektrarno na ključ. Mojstri bodo potem naredili vse, načrt elektrarne, poskrbeli za subvencijo in jo zgradili. Vi pa boste le počakali, da začne delovati.

sončna elektrarna

Sončna elektrarna lahko stoji kjerkoli in se jo dostikrat postavi tam, kej ni možen noben drug vir električne energije. V tem primeru sicer subvencija ni možna, ker je pogoj za to, da se priklopite v javni električni sistem,  vendar se še vedno splača, ker si z elektriko bistveno izboljšate pogoje vašega bivanja na taki lokaciji.

Poleg tega je sončna elektrarna eden najbolj ekoloških načinov pridobivanja elektrike na planetu zato jo tudi država, Eko skladi in občine podpirajo s pomočjo nepovratnih subvencij. Zato se vam lahko investicija povrne že v nekaj letih in začnete služiti denar, če v sistem oddajate višek energije, ki ga ne porabite.

Oddaja elektrike v sistem se splača tudi za vas, ker še niso izumili dovolj močnih baterij, da bi shranjevale dovolj elektrike, ko ni sonca, zato takrat črpate elektriko nazaj iz sistema. Na koncu meseca se naredi poračun in če ste oddali več elektrike, kot ste jo prejeli, boste imeli plus, drugače boste neko malenkost doplačali. Se pa to gleda na letni ravni.

Ko se načrtuje kakšna bo sončna elektrarna, se upošteva najprej, kakšna bo vaša poraba in tudi, ali z njo želite zaslužiti. Glede na to se naredi toliko večja, kot bi jo potrebovali zgolj za sebe. V sončnih poletnih dneh bo delala s polno močjo, če imate kvalitetne celice, ki imajo največjo učinkovitost do 18 %. Te so dražje, vendar se bolj splačajo, ker imajo tudi garancijo 25 let.

Sončna elektrarna se namreč splača, če bo delovala vsaj 20 let. Zdržala pa bo tudi do 40 let in morda še kako leto več. Cenejše amorfne celice niso tako učinkovite, niti ne zdržijo več kot 15 let ter so primerne dejansko samo za tiste kraje, kjer ni veliko svetlobe, saj so nanjo bolj občutljive. Bodite pozorni na te parametre, ker je res pomembno tudi vaše podnebje ter kje je stavba, ki bo imela elektrarno.

Elektrarna se vedno postavi na južno stran stavbe ali na streho, lahko tudi na nosilce, če ni prostora. V primeru, da so tam kakšna drevesa na poti do sonca, jih je potrebno odstraniti, drugače elektrarna ne bo delovala.

apartmaji kranjska gora Previous post Apartmaji Kranjska Gora Šteblaj
lektoriranje diplomskih nalog Next post Lektoriranje diplomskih nalog DigitPen