Pogosto nas v kritičnih situacijah, kot je zastoj srca zagrabi panika, poviša se nam srčni utrip, tresejo se nam roke in smo živčni, o življenju in smrti pa odločajo sekunde. V takšnih primerih je ključnega pomena, da imamo pri roki defibrilator, ki je namenjen laikom. Ta naprava mora biti enostavna za uporabo, saj z njo ne upravlja strokovno usposobljeno medicinsko osebje in reševalci.

Kakšen je avtomatski zunanji defibrilator (AED)?
AED je namenjen laični uporabi, torej ne uporabi s strani strokovno usposobljenega medicinskega osebja. To pomeni, da mora biti enostaven za uporabo in brez nepotrebnih ovir, kot so torbice, zadrge, pokrovi in podobno. Prav tako je bolj odporen na udarce in padce, je prilagojenega dizajna za lažjo uporabo, ima kratek čas polnjenja in je lahek za prenos. Ti defibrilatorji morajo biti kar se da hitro pripravljeni za uporabo, saj je ravno hitro ukrepanje tisto, ki lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Navadno ima defibrilator na sebi nosilni ročaj, ki omogoča prenos naprave do potrebnega mesta. Opremljen pa je z elektrodami, ki so nameščene v priročnem žepu na hrbtni strani, kar omogoča enostavno in hitro uporabo.

Katere so značilnosti dobrega defibrilatorja?
Zagotovo je izjemno pomemben dizajn, ki omogoča enostavno uporabo. Tako so priporočljive naprave, ki nimajo dodatnih shranjevalnih torbic, saj te nepotrebno podaljšujejo intervencijo. Prav tako je funkcija že priklopljenih elektrod zaželena, saj dodatno skrajša čas ukrepanja, raziskave kažejo, da celo od 57 do 120 sekund. Na prvi pogled kratek čas, a je v primeru zastoja srca že to dovolj, da nekomu reši življenje. Kvaliteten defibrilator pa ima dolgotrajno in trpežno baterijo, z življenjsko dobo 5 in več let. Prav tako so primerne za uporabo tiste naprave, ki se redno avto testirajo, tudi v prilagojenih okoliščinah (npr. pri temperaturah pod 0°C). Pomembno pa je tudi samo ogrodje, ki mora biti odporno na udarce, prah, vodo, mraz, vročino in pritiske.

zobni implantati Previous post Kako vam zobni implantati izboljšajo življenje in zdravje
brezplačno vedeževanje Next post Brezplačno vedeževanje za jasno doseganje ciljev in pripravljenost na nove izzive