Biologi pravijo, da je kordiceps ene vrste goba in zajedalec. Gre za gobo, ki ima sladek okus. Raste v Tibetu visoko v gorah. Vzhodnjaki pa jo v tradicionalni medicini precej uporabljajo od nekdaj in še danes. Goba kordiceps raste zgolj 14 dni na leto, je majhna in na zelo težko dostopnem terenu, zato je zares draga. Če bi jo hoteli kupiti, boste zanjo odšteli vekaj tisočakov za samo en kilogram. Stari zapisi pišejo o tem, da os živali, ki so jedle to gobo bile potem bolj zdrave. Pravijo tudi, da so živel dlje časa.

kordiceps V civiliziranem sveti pa se je uživanje gobe kordiceps bliskovito razširilo po tem, ko so leta 1993 kar tri športnice, ki so uživale to gobo podrle svetovne rekorde. Ugotovili so, dan so uživale nobene nedovoljene droge ali poživila ampak to zanimivo gobo. Ker so po tem hoteli vsi imeti to gobo, se je cena drastično povišala.

Zanimivo je to, da so izumili posebne postopek vzgajanja umetne gobe kordiceps, zaradi česar se je potem tržna  cena za to gobo stabilizirala in postala bolj dostopna.

Če se odločimo za preventivo, potem zadostujeta dve kapsuli te gobe n a dan. Če pa ima človek določene težave pa je bolje, da se jemlje do 4 kapsule na dan. Če čutite, da vam pade imunski sistem, pa lahko naredite kuro s temi gobami. To kuro lahko naredite večkrat na leto. Kordiceps pomaga tako pri fizičnih kot pri psihičnih težavah.

Dokazano je, d a je uživanje te gobe varno. Led pri nekaterih se lahko pojavijo rahle prebavne težave ali nekatere kožne reakcije, ki hitro minejo. Če niste gotovi, kot doječe matere in nosečnice ali tisti, ki jemljete zdravila, se posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Je pa kar nekaj pričevanj da te gobe pomagajo tudi pri presaditvi organov in težkih boleznih, kar je vredno preizkusiti, saj zdravje velja največ.

Razstave-Dolenjska Previous post Razstave dolenjska – lepote in znamenitosti Slovenije
najboljši avtodomi Next post Najboljši avtodomi za naš dopust