Razstave, Dolenjska je znana po različnih znamenitostih in prečudovitih krajih, ki opisujejo zgodovino dosežkov in spominov na kulturno dediščino. Razstave Dolenjska so ene izmed najbolj obogatene z znamenitostmi izmed vseh drugih Slovenskih dežel in regij.

Razstave-Dolenjska

Dolenjska je pokrajina na jugovzhodnem delu Slovenije kjer so glavna mesta znamenitosti in kulture Novo mesto, Trebnje in Kostanjevica na Krki. Eden od najbolj poznanih znamenitosti iz področje kulture je naš olimpijski šampion Leon Štukelj, ki je dosegel na področju gimnastike veliko nagrad ter popeljal Slovenijo v zgodovino. Razstave Dolenjska oziroma muzeji na Dolenjskem so zelo razširjeni in popularni tudi za obiskovalce in tujce iz drugih držav. Eden najbolj prepoznavnih muzejev na Dolenjskem je Jakčev dom, kjer shranjujejo preko 800 pisnih del njegovega dela. Kot enega glavnih razstavnih centrov pa lahko prepoznamo Trebnje s svojo galerijo likovnih samorastnikov, ki je v mednarodnem merilu tudi podana kot edinstvena ustanova. Razstave samorastnikov se v Trebnjem odvijajo že več kot 50 let s mednarodnimi srečanji slikarjev in kiparjev. Od pričetka zbiranja se je v naslednjih nekaj letih je bila ustvarjena galerija z namenom zbiranja, dokumentiranja, razstavljanja mednarodne umetnosti samorastnikov in druge razstave. Dolenjska je močno obogatena z znamenitostmi in zgodovino kulture iz različnih obdobij, ki so se dogajala na naših ozemljih preljube Slovenije.

Prva Ideja razstave Dolenjska se je pojavila v sredini devetnajstega stoletja ob 500 letnici Novega mesta, ki naj bi prikazovala zgodovino Novega mesta in celotne Dolenjske. Muzej ima danes postavljenih veliko stalnih razstav z bogatimi raznovrstnimi programi, kjer razstavljajo različna dogajanja Novomeške zgodovine v preteklih obdobjih ter kulturnega snovanja. Znamenitosti in razstave si lahko ogledajo vsi posamezniki, saj so razstave namenjene širši publiki, prav tako pa tudi muzeji in njihove najdbe ter kulturna dediščina v njih saj želijo onesveščati državljane in zunanje obiskovalce o lepotah in zgodovini naše prelepe zelene Slovenije, ki je obogatena z naravo.

 

počivalniki Previous post Kakšne prednosti nudijo počivalniki doma ali v pisarni
kordiceps Next post Ali je kordiceps res zdravilna goba?