Približno eno tretjino semenske tekočine proizvede prostata, tako da prispeva bazično tekočino, ki se meša s spermijem, ki prihaja iz mod. Vnetje prostate in benigno povečanje prostate sta dve pogosti težavi, ki lahko povzročata podobne simptome. Prostata je žleza z mnogimi funkcijami, med katerimi je tudi obdajanje začetnega dela sečnice. Ima vpliv na raven moških spolnih hormonov ter sodeluje pri proizvodnji semenske tekočine oz. sperme.

 

Vnetje prostate

Ločevanje med vnetjem in benignim povečanjem

Benigno povečanje prostate je pogosto povezano s starostjo in je lahko prisotno brez simptomov ali pa povzroča težave pri uriniranju kot so pogosto uriniranje, šibek tok urina in težave pri začetku uriniranja. Vnetje prostate pa lahko povzroča podobne simptome, vključno z bolečinami ali težavami pri uriniranju ter bolečinami v medenici, vendar so lahko simptomi tudi drugačni.

Možnosti obvladovanja težav s prostato

Ko se pojavijo simptomi, je pomembno poiskati zdravniško pomoč, da se ugotovi vzrok. Za benigno povečanje prostate so na voljo različne možnosti zdravljenja, vključno z zdravili ali kirurškimi posegi. Ko gre za vnetje prostate, je običajno predpisana antibiotična terapija, včasih pa je potrebno tudi lajšanje simptomov, kot je jemanje protivnetnih zdravil. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, ki vam lahko svetuje najboljšo možnost zdravljenja glede na vaše specifične simptome in stanje.

Kako se kaže vnetje prostate?

Vnetje tkiva prostate lahko povzroči povečanje prostate in s tem podobne težave kot benigno povečana prostata. Ima več vzrokov, vključno s poškodbami, bakterijskimi okužbami in drugimi dejavniki. Bakterijska okužba je pogost vzrok, ki lahko v prostato vstopi iz sečil ali med spolnim odnosom.

Razlike med akutnim in kroničnim vnetjem

Akutno vnetje prostate se hitro izrazi, medtem ko se pri kroničnem vnetju težave ponavljajo. Bakterijsko vnetje je pogostejše pri mlajših moških, medtem ko neinfekcijsko vnetje prizadene pogosteje starejše moške.

Simptomi vnetja prostate

Simptomi vključujejo težave pri uriniranju, motnost urina, prisotnost krvi v urinu in vnetno sluz. Bolečine se lahko pojavijo v spodnjem delu trebuha, hrbtu, dimljah ter med mošnjo in danko. Ejakulacija lahko povzroči bolečino, medtem ko akutno vnetje pogosto spremljajo simptomi, kot so vročina in bolečine v mišicah.

Pomen prostate za moško zdravje

Živčevje prostate sodeluje pri erekciji, medtem ko ima sama prostata vlogo pumpe, ki pomaga pri prenosu sperme proti ustju maternice med ejakulacijo. Prav tako preprečuje uhajanje urina iz mehurja med ejakulacijo, kar omogoča ločenost urina in sperme. Mnogi pa ne vedo, da prostata tudi filtrira kri za zaščito spermijev pred toksini ter deluje kot moška G točka vzburjenja.

Skrb za zdravje prostate

Prostata je ključna žleza za moško zdravje, zato je pomembno, da moški sledijo kakovostnemu načinu življenja, ki ugodno vpliva na zdravje prostate in na njene različne funkcije v telesu. Prav tako je pomembno, da moški resno obravnavajo morebitne težave s prostato in se trudijo, da jih obvladajo čim prej in po možnosti na naraven način.

čevlji za prosti čas Previous post Čevlji za prosti čas naj bodo izjemno udobni in estetsko dovršeni
Next post Strokovna obravnava hude bolečine v križu