Kdaj je potreben ultrazvok rame?

ultrazvok rame

Ultrazvok rame je potreben, ko čutite kakšne bolečine v rami, ko čutite, da je vaša gibljivost rame omejena in ko vam sklep oteka.

Ultrazvok lahko pokaže veliko stvari, saj je zelo natančen in fleksibilen. Z njim zdravniki običajno raziskujejo strukturo rame. Tetiv rame je veliko. Tetiva ram pa so : mišice supraspinatus, tetivo mišice infraspinatus, subscapularis, teres minor. Potem pa še tetivo mišice biceps branchii, sklepne burze, nadlahtnice in lopatice, sklep akromonia lopatice  in ključnice, prisotnost proste tekočine. Kaj ultrazvok rame oceni? Oceni tip poškodbe, ki je lahko tetivna. kostna ali mišična poškodba, obsežnost poškodbe, kolikšen je izliv tekočine in kakšen je vnetni proces. Veliko ljudi se sprašuje, če za ultrazvok potrebujejo kakšne posebne preglede, pravila, priprave. Odovor je seveda ne, saj ni to velik in zapleten proces.

Ultrazvočni pregled je neboleč in neškodljiv, po potrebi pa se ga opravi lahko tudi večkrat. Na podlagi rezultatov tega ultrazvoka, ponavadi zdravnik presodi, kako bomo ukrepali in kakšno zdravljenje je najprimernejše za nas. Če imate kot pacient vse dokumente ( zdravstveno kartico, izvide slik) je pomembno, da vso dokumentacijo prinesete s seboj.

Kako poteka proces ultrazvok rame? Običajno pacient sedi, njegovi sklepi morajo biti gibljivi, da ga lahko zdravnik med preiskavo brez težav premika, tako oceni delovanje rame in njenih sklepov. Tako oceni strukturo.

Preiskava oziroma ultrazvok rame  ponavadi traja 20 min, odvisno od pacienta in njegove težave. Ponavadi se pacient najprej oglasi pri osebnem zdravniku, od poškodbe je odvisno ali je potrebno dobiti napotnico k specialistu. Seveda, včasih obisk pri specialistu ne pride takoj, ponavadi je čakalna doba 1 mesec, lahko pa grete tja tudi osebno

Če pa ne dobite napotnice za ultrazvok rame, lahko izberete samoplačniško pot. Ta sega v rang med 50 in 70 evrov. Ta pot se lahko pokaže za še boljšo priložnost, saj je samoplačniških pacientov veliko manj, tako pa boste prej na vrsti. Organizacija zavarovalnic in zdravstvenih zavodov je včasih malo slaba, zato se lahko čakala doba zavleče do šestih mesecov.

Previous post Zakaj vse se uporablja 3d tiskalnik?
Next post Nadstreški za vaš dom