Hemoroidi so otekle vene v anusu in spodnjem delu rektuma, podobne krčnim žilam, več o tem pa preberite tukaj https://bolezni-ven.si/podrobneje-o-hemoroidih/. Hemoroidi se lahko razvijejo v danki in jih imenujemo notranji hemoroidi ali pod kožo okoli anusa, ki so zunanji hemoroidi. Večina odraslih ima občasno težave s hemoroidi. Vzroki za hemoroide so številni, pogosto pa vzrok ni znan, je pa pri zdravljenju bistven sprememba prehrane, ki naj bo nemastna in naj ne vsebuje živalskih beljakovin. Na srečo so na voljo učinkovite možnosti za zdravljenje hemoroidov o čemer se posvetujte z vašim zdravnikom.

hemoroidi

Zunanji hemoroidi so pod kožo okoli anusa. Da so povečani lahko peste po tem, da vas tam srbi ali draži, imate bolečino ali nelagodje, oteklino okoli anusa in krvavitve. Vse to so lahko znaki povečanih hemroidov, ki jih ne smete prezreti. Notranji hemoroidi so znotraj rektuma. Običajno jih ne vidite ali čutite in redko povzročajo nelagodje. Toda napenjanje ali draženje pri odvajanju blata lahko povzroči krvavitve. Morda boste opazili majhne količine svetlo rdeče krvi na vašem toaletnem papirju ali v stranišču.

Hemoroidi, ki silijo skozi analno odprtino povzročijo bolečino in draženje. Če se kri nabira v zunanjem hemoroidu in tvori strdek, lahko povzroči hude bolečine, otekanje, vnetja in trde bule v bližini anusa. Če se to stanje ne izboljša po enem tednu domače nege, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ne domnevajte, sami in ne postavljate diagnoze, kaj je narobe, temveč se raje prepričajte tako, da vas pregleda strokovno usposobljena oseba. Rektalna krvavitev se lahko pojavi tudi pri drugih boleznih, vključno s kolorektalnim rakom in analnim rakom.

Poiščite nujno pomoč, če imate močno rektalno krvavitev, omotico ali omedlevico. Žile okoli anusa se pod pritiskom ponavadi raztegnejo in se lahko izbočijo ali nabreknejo. Hemoroidi se lahko razvijejo zaradi povečanega pritiska v spodnjem delu rektuma zaradi napenjanja med gibanjem črevesja, dolgotrajnega sedenja na stranišču, kronične driske ali zaprtja, debelosti, nosečnosti, prehranjevanja z nizko vsebnostjo vlaknin in tudi zaradi dvigovanja uteži.

Previous post Komarniki za vrata imajo številne prednosti
zavjese za prozore prozor Next post Zašto nabaviti zavjese za prozore