Športna prehrana je prehrana, ki je primerna za vsakega vrhunskega športnika in tudi za tiste, ki se samo rekreativno ukvarjajo s posameznim športom. Za vsakega veljajo smernice športne prehrane z določenimi prilagoditvami in lastnostmi, ki so povezane z določenim športom. Športna prehrana mora biti skrbno načrtovana in pri tem vam lahko pomagajo ljudje, ki se s tem ukvarjajo in jih najdete na povezavi https://www.the-nutrition.com/. Zakaj je tako pomembno, da je športna prehrana načrtovana? Vsak, ki se ukvarja s športom si želi vzdrževati oziroma pridobivati mišično maso. Zaradi tega je izjemno pomembno da je prehrana temu prilagojena.

zdrava prehrana

Nekateri so še vedno mnenja, da je najbolj pomembna vadba in šele nato prehrana, pa je ravno obratno. Namreč v večinskem deležu je odgovorna ravno športna prehrana, ali boste pridobivali mišično maso ali pa jo boste na račun nepravilne prehrane izgubljali. Zelo je pomembno da imamo načrtovane obroke pred in po vadbi. Če je vadba dolgotrajna-vzdržljivostna, potem je pomembna prehrana tudi med samo vadbo oziroma treningom. Športna prehrana je sestavljena iz različnih smernic in če jih ne znate dobro pretvoriti v prakso nastane problem. Pomembno je namreč kako in kaj bomo zaužili po treningu in od tega bo odvisno ali boste mišice dobili ali izgubili.

Naše telo je kompleksno in razumevanje vseh procesov je zahtevno, vendar v osnovi moramo vedeti, da če po treningu ne bomo zaužili dovolj energije-hrane, bo naše telo začelo “jesti” mišice, da bo pridobilo potrebno energijo. Športna prehrana nas želi naučiti ravno teh stvari. Kaj je pomembno, katero makrohranilo je najpomembnejše in kako moramo pravilno jesti da bomo prišli do želenih rezultatov. Po navadi je to čim boljša fizična pripravljenost. Ker lahko hitro pride do nerazumevanja kaj je pomembno zaužiti pred, med in po treningu, predlagam da se posvetujete s strokovnjaki. Še posebej če trenirate profesionalno in so rezultati pomembni.

Previous post Lončena peč združuje tradicijo s sodobnim časom
Next post Sodni tolmač