Multipla skleroza (MS) je stanje, ki lahko prizadene možgane in hrbtenjačo ter povzroči širok spekter možnih simptomov, vključno s težavami z vidom, gibanjem rok ali nog, občutkom ali ravnotežjem. Multipla skleroza je vseživljenjsko stanje, ki lahko včasih povzroči resno invalidnost, čeprav je lahko občasno blago. V mnogih primerih je možno zdraviti simptome. Povprečna pričakovana življenjska doba se pri ljudeh z MS nekoliko skrajša. Najpogosteje se diagnosticira pri ljudeh v 20., 30. in 40. letih, čeprav se lahko razvije v kateri koli starosti. Pri ženskah je približno 2- do 3-krat pogostejša kot pri moških.

 multipla skleroza

Multipla skleroza je eden najpogostejših vzrokov invalidnosti pri mlajših odraslih

Simptomi MS se zelo razlikujejo od osebe do osebe in lahko prizadenejo kateri koli del telesa. Glavni simptomi vključujejo: utrujenost, težave pri hoji, težave z vidom, kot je zamegljen vid, težave pri nadzoru mehurja, otrplost ali mravljinčenje v različnih delih telesa, togost mišic in krči, težave z ravnotežjem in koordinacijo, težave z razmišljanjem, učenjem in načrtovanjem. Odvisno od vrste MS, ki jo imate, se lahko vaši simptomi pojavijo in izginejo v fazah ali pa se sčasoma postopoma poslabšajo (napredovanje).

Obiščite osebnega zdravnika, če vas skrbi, da imate znake MS. Simptomi imajo pogosto veliko drugih vzrokov, zato niso nujno znak MS. Obvestite osebnega zdravnika o specifičnem vzorcu simptomov, ki jih doživljate. Če menite, da bi lahko imeli multiplo sklerozo, vas bodo napotili k specialistu za bolezni živčnega sistema (nevrologu), ki bo morda predlagal preiskave, kot je slikanje z magnetno resonanco, za preverjanje značilnosti MS.

Multipla skleroza se začne na 1 od 2 splošnih načinov s posameznimi recidivi (napadi ali poslabšanji) ali s postopnim napredovanjem. Med 8 in 9 od vsakih 10 ljudi z Multipla skleroza ima diagnozo recidivno remitentnega tipa. Nekdo z recidivno remitentno MS bo imel epizode novih ali poslabšanih simptomov, znanih kot recidivi. Te se običajno poslabšajo v nekaj dneh, trajajo od nekaj dni, tednov do nekaj mesecev, nato pa se v podobnem časovnem obdobju počasi izboljšajo. Recidivi se pogosto pojavijo brez opozorila, včasih pa so povezani z obdobjem bolezni ali stresa.

Simptomi ponovitve lahko v celoti izginejo, z zdravljenjem ali brez njega, čeprav nekateri simptomi pogosto vztrajajo, pri čemer se napadi ponavljajo več let. Obdobja med napadi so znana kot obdobja remisije. Ti lahko trajajo več let. Po mnogih letih (običajno desetletjih) veliko, vendar ne vsi, ljudje z recidivno remitentno multiplo sklerozo razvijejo sekundarno progresivno multiplo sklerozo. Pri tej vrsti MS se simptomi postopoma slabšajo brez očitnih napadov. Nekateri ljudje imajo v tej fazi še naprej redke recidive. Da bi preverili, ali je z vami vse v redu, se prijavite na zgornjo povezavo na pregled k specialistom, ki vas bodo podrobno obravnaval in po potrebi zdravili.

cevna izolacija Previous post Kako se izbere pravilna cevna izolacija za najboljši učinek
ovitki za telefon samsung Next post Ovitki za telefon samsung so na voljo za vse modele