Visokogorje že od nekdaj krasi našo lepo slovenijo. Živimo v obilici narave, ki se nam kar ponuja, da izkoristimo njene čare in v njej kar najbolje uživamo. Že od nekdaj pa se tega tudi zavedamo. Sprva je sicer v visokogorje zahajala le pogumnejša peščica, nekoliko bolj utrjena in izkušena pri premagovanju zahtevnejših predelov poti. Danes pa je pohodništvo in gorništvo postalo zelo priljubljen šport, ki ga izvajajo tako mladi kot starejši in tako bolj utrjeni kot tudi tisti z nekaj manj izkušnjami in kondicije. Pohodništvo je šport, ki je na dosego vsem. S pohodništvom pa ne označujemo le podvigov na nevarne, visoke vrhove, pač pa tudi obisk številnih jezer, planin, sedel, razgledišč, koč idr. Na nekaterih lokacijah nam ponujajo številne atrakcije, s katerimi se za obisk le – teh še lažje odločimo. Tokrat poglejmo zakaj obiskati planino nad Vrhniko?

Vse od leta 2007 je planina nad Vrhniko del mednarodne igre Geocaching. Gre za igro, pri kateri so zakladi skriti na različnih lokacijah, povsod po svetu. Ponujajo se nam, da jih poiščemo in se predvsem nadvse zabavamo pri iskanju skritega zaklada. Planina nad Vrhniko je zaklad skrila blizu razglednega stolpa, kateri je postavljen na planini. Pohodniška točka je primerna destinacija za družinske izlete, vsekakor pa so prav otroci tisti, ki bodo v igri iskanja zaklada najbolj uživali.

Planina nad Vrhniko leži na nadmorski višini dobrih 700 metrov, zato je lokacija primerna tudi za manj utrjene pohodnike. Poti, ki vodijo na njo, so dobro označene, po zahtevnosti pa lažje. Planina nad Vrhniko je zelo priljubljena rekreacijska točka predvsem za prebivalce Vrhnike in Ljubljane, saj se planina dviguje nad Ljubljanskim barjem. Čas, ki se porabi za dosego cilja je okoli ene ure, kar omogoča rekreacijo tudi med natrpanim tedenskim urnikom.

Planina nad Vrhniko se ponuja tudi vsem iskalcem izjemnih razgledov, saj jih bodo s planine vsekakor deležni. Že s tal se nam bo odprl lep razgled, če pa se povzpnemo na 22 metrov visok razgledni stolp, pa bo le – ta še lepši. Razgledni stolp je že četrti stolp na tem mestu in velja za enega izmed najvišjih lesenih stolpov v Sloveniji. Planina nad Vrhniko nam tako ponudi pogled na Triglav in preostale Julijske Alpe, Kamniško Savinjske Alpe in Karavanke. Prav tako lahko opazujemo Ljubljansko barje, z Ljubljano in njeno okolico ter bližnjo Vrhniko. Vidijo se tudi vrhovi, ki se dvigujejo naprej proti Primorski, kot sta Nanos in Slivnica.

Poleg iskanja skritega zaklada in lepih razgledov, pa nam Planina nad Vrhniko obljublja tudi domače okuse, ki nam jih pričarajo v koči, ki je postavljena na planini. Njihova posebnost, s katero se lahko pohvalijo je Cankarjeva skodelica kave. Pripravijo jo na turški način, po posebnem receptu, zraven pa vas posladkajo še s piškotkom, ki ima obliko Cankarjevih brk. Poleg omenjene kave pa vam bodo postregli tudi z joto, pasuljem, golažem, obaro in drugimi jedmi na žlico, klobasami, žganci, kruhom iz krušne peči ter različnimi sladkimi dobrotami, kot so različni zvitki in gibanica.

Previous post Dodatno zdravstveno zavarovanje
Next post Implantat za vse, ki ste izgubili zob