Plitvička jezera veljajo za eno izmed največjih naravnih znamenitosti na Hrvaškem. Ta priljubljena destinacija je čudovit narodni park s kristalnimi turkiznimi jezeri, osvežujočimi slapovi, veliko zelenja in bogato biotsko pestrostjo. Park je bil leta 1979 razglašen za UNESCO svetovno naravno dediščino. V parku Plitvička jezera je 16 kristalno čistih jezer, ki se preko slapov prelivajo eno v drugo. Na osemnajst kilometrov dolgi pohodniških poti, vas pozdravijo tudi pisani metulji. Plitvička jezera letno obišče do milijon in pol obiskovalcev, zato ne odlašajte in si jih oglejte tudi vi.

plitvička jezera

Kaj vse lahko vidite v parku – Plitvička jezera?

Plitvička jezera se razprostirajo na površini 192 km2, kjer je 16 jezer, ki se delijo na zgornja in spodnja. Med seboj se razlikujejo po barvi, obliki in velikosti, povezujejo jih čudoviti slapovi in sprehajalne poti. Kopanje pa je v vseh 16 jezerih prepovedano. V parku je tudi 20 jam, kjer lahko občudujete stalaktite in stalagmite. Plitvička jezera so znana tudi po svoji biotski pestrosti, v parku so popisali 1100 rastlinskih vrst, od tega jih je kar 70 endemičnih. Na tem mestu povejmo, da je nabiranje rastlin in hranjenje živali v parku prepovedano.

Kdaj obiskati Plitvička jezera?

Plitvička jezera so odprta in primerna za obisk čez celo leto. A pred samim obiskom preverite vse informacije na njihovi spletni strani in dobro načrtujte pot. Najbolj primerna letna časa za obisk sta zagotovo pomlad in jesen. Spomladi in v začetku poletja so slapovi še posebej polni vode, vreme je prijetno toplo, padavine so malo verjetne. Med ogledom svežega zelenja, ki se čudovito prepleta s turkizno vodo, vas bo spremljalo petje ptic. Posebno doživetje je tudi jesenski obisk, ko se obarva listje. Tudi obisk pozimi je lahko pravo pravljično doživetje, ki ga pričarajo zamrznjeni slapovi, vendar je lahko v primeru snega, dostop do določenih delov nekoliko omejen.

Odkup zlata Previous post Vaš naložbeni vodič – od nakupa do prodaje zlata
laminat Next post 5 prednosti in slabosti laminata