Zlato že od nekdaj simbolizira varnost in bogastvo. Kot ena izmed najstarejših oblik naložb nudi gotovost v turbulentnih finančnih časih in služi kot varovalo pred inflacijo ter nestabilnostjo tržišč. V času, ko so globalni finančni trgi nagnjeni k nepredvidljivosti, mnogi vlagatelji zlato vidijo kot ključni del svojega naložbenega portfelja. Več o trgovanju z zlatom pa na https://edisongold.com/nalozbene-kovine/zlate-palice-nalozbeno-zlato/ ali https://edisongold.com/cenik/. Kako lahko torej naložbeno zlato tudi vam služi kot stabilen temelj vaših finančnih ambicij?

Zlato je varna naložba

Naložba v zlato je lahko odlična diverzifikacija vašega finančnega portfelja, ki zmanjšuje tveganje in povečuje potencial za stabilen donos. Zgodovinski podatki kažejo, da zlato ohranja kupno moč ali celo jo viša v času finančnih kriz.

Gre za plemenito kovino, ki dolgoročno ohranja svojo realno vrednost, ščiti pred inflacijo ter služi kot obramba v času kriz, recesij in vojn.

Kljub razširjenemu mnenju, da zlato ni donosna naložba, je od leta 1971, ko se je cena začela oblikovati na prostem trgu glede na ponudbo in povpraševanje, zlato v povprečju zabeležilo rast za več kot 8 % letno. Od 35 $ za unčo leta 1971 je cena do leta 2021 narasla na več kot 1.500 $. V zadnjih 15 letih je povprečna letna donosnost presegla celo 10 %, kar je prepričalo tudi najuspešnejše vlagatelje.

Razlog za to rast je v omejeni ponudbi, saj je večina zlata že nakopana, s približno 3.500 tonami dodanega letno, in naraščajočem povpraševanju. Povpraševanje raste zaradi več dejavnikov:

  • nenehno povečevanje svetovnega prebivalstva
  • rast kupne moči v državah v razvoju (Indija in Kitajska)
  • večja dostopnost naložbenega zlata med malimi vlagatelji
  • kopičenje zlata v deviznih rezervah centralnih bank

Ti dejavniki nakazujejo, da bo cena zlata v prihodnosti še naprej rasla, kar podpirajo tudi optimistične napovedi analitikov.

Zaradi teh dejavnikov so napovedi za prihodnost cen zlata izjemno pozitivne. Napovedujejo se celo možnosti, da cena v naslednjih 30 letih naraste na 25.000 $ za unčo!

Nakup

Nakup zlata zahteva preudarnost. Izjemno pomembno je izbrati zanesljivega partnerja za trgovanje z naložbenim zlatom, s posebnim poudarkom na likvidnost ter avtentičnost naložbenega zlata. Obstajajo tudi tveganje pri nakupu naložbenega zlata:

  • Na trgu so prisotne zlate palice proizvajalcev, kateri niso priznani s strani LMBA “good delivery”, in zato kot take v določenih državah ne veljajo za naložbeno zlato. Te palice niso enako likvidne kot na primer palice kovnice Argor-Heraeus. Večina trgovcev z naložbenim zlatom lahko zavrne palice, ki niso na seznamu “good delivery”.
  • Pojavljajo so palice, prevlečene z le tankim slojem čistega zlata, katerih pristnost brez ustreznega znanja in opreme je težko preveriti. Zato odsvetujemo nakup od fizičnih oseb, prodaje preko oglasov in podobno.

V našem podjetju je tak scenarij izključen, saj se naš kader od odprtja poslovalnice ni spremenil. Skozi leta smo pridobili neprecenljive izkušnje, ki jih nobeno izobraževanje ne more nadomestiti. Najpomembnejše za naše stranke je, da vse zlate palice v naši ponudbi izvirajo neposredno iz kovnice Argor-Heraeus. Zato v našem asortimanu ponujamo izključno palice tega proizvajalca, katere spadajo med najbolj likvidne na globalnem trgu.

Kovance, palice in ploščice zlata kupujemo v fizični obliki, kar sicer prinaša občutek varnosti, vendar pa hramba v fizični obliki lahko predstavlja tudi izziv.

Hramba

Varne hrambe, kot so bančni sefi ali specializirane shrambe, nudijo varnost, vendar prinašajo dodatne stroške. Kljub temu so hrambe v bančnih sefih med najboljšimi rešitvami; stroški najema so zanemarljivi v primerjavi z varnostjo, ki jo nudijo. Poleg tega je za dodatno varnost možno skleniti dodatno zavarovanje pri zavarovalnici. Specializirane hrambe, ki so v lasti podjetij, zahtevajo vaše zaupanje, da bo vaše zlato resnično ostalo varno shranjeno v njihovih sefih. Priporočljivo je, da naložbeno zlato hranite v Sloveniji, še posebej za tiste, ki zlato vidijo kot finančno zaščito pred ekstremnimi krizami ali vojnami, saj je tako na dosegu roke.

Prodaja

Pri prodaji zlata je ključnega pomena razumevanje trga. Cene zlata se nenehno spreminjajo, zato je treba za optimalno prodajo izbrati pravi trenutek in seveda strokovnjaka, ki vrši odkup zlata.

Pri nakupu naložbenega zlata v Sloveniji fizične osebe ne plačajo DDV-ja. Prav tako ob prodaji zlata ni obdavčenja kapitalskega dobička, niti ni potrebno prijavljati dobička v dohodnino, kar pomeni, da je naložba v zlato popolnoma neobdavčena. Slovenija tudi ne vodi registra lastnikov zlata in trgovci s plemenitimi kovinami niso obvezani poročati o identiteti kupcev ali prodajalcev.

V primeru, da ste naložili v zlato in glede na trende presodite, da je čas za prodajo, se obrnite na zanesljivo podjetje, ki se ukvarja z odkupom zlata.

Proces odkupa zlata vam omogoča, da vašo naložbo pretvorite nazaj v likvidna sredstva, ob tem pa izkoristite potencialne dolgoročne dobičke.

Likvidnost predstavlja pomembno prednost pri varčevanju v naložbenem zlatu. Ključnega pomena je izbira zanesljivega trgovca z naložbenim zlatom, ki mora omogočati varno in hitro izvedbo transakcij, zlasti pri odkupu zlata. Posebno pomembno je izbrati partnerja, ki je finančno sposoben zagotoviti takojšnje izplačilo kadar koli.

Če ste na točki, ko o prodaji resnično razmišljate, stopite v stik s podjetjem, ki ima dolgoletne izkušnje z odkupom zlata in vam garantira hitro transakcijo ter varen in korekten proces odkupa. Vse to boste zagotovo našli v podjetju Edisongold!

 

odkup starega železa Previous post Izkoristite potencial: vodnik za odkup starega železa in finančno uspešnost
plitvička jezera Next post Plitvička jezera – naj vas očara čudovita narava