Edinstveno vino modri pinot je narejeno iz modrega grozdja in hitro pridobiva na priljubljenosti med ljubitelji vina. Toda kaj točno je in zakaj je tako priljubljeno? V tem prispevku bomo raziskali vse, kar morate vedeti o tem okusnem vinu.

Modri pinot

Kaj je modri pinot?

Modri pinot je vrsta rdečega vina, ki se proizvaja iz modrega grozdja. To grozdje je običajno manjše in slajše od tradicionalnega rdečega grozdja, kar daje vinu edinstven profil okusa. Ima tudi manj taninov kot druga rdeča vina, zato je bolj dostopen za tiste, ki rdeča vina šele spoznavajo.

Zakaj je tako priljubljen?

Modri pinot je v zadnjih letih postal tako priljubljen iz več razlogov. Prvič, edinstveni aromatični profil tega vina je všeč mnogim ljudem. Drugič, modri pinot je razmeroma lahko najti; prodaja ga večina večjih trgovcev na drobno. In nazadnje, zaradi nizke vsebnosti taninov je dobra izbira za začetnike, ki šele spoznavajo rdeča vina.

Kako uživati v modrem pinotu?

Uživate ga lahko na več načinov. Uživate ga lahko samostojno ali v kombinaciji s hrano. Pri kombiniranju modrega pinota s hrano se je najbolje izogibati pretežkim ali premočnim jedem; raje se odločite za lažje jedi, kot so piščanec ali riba na žaru, solate ali testenine.

Prednosti modrega vina

Ena od najbolj privlačnih lastnosti modrega vina je njegova nižja vsebnost alkohola. Ker se postopek vrenja zgodaj ustavi, je vsebnost alkohola v modrih vinih običajno za 2-3 % nižja kot v običajnih rdečih vinih. Zato so odlična izbira za tiste, ki želijo uživati v okusu vina, ne da bi bili preveč opiti.

Še ena prednost modrega vina je, da ima manj taninov kot rdeče vino. Tanini so spojine, ki jih najdemo v grozdnih kožicah in semenih ter lahko povzročijo trpkost vina. Prav zaradi njih imajo rdeča vina značilen “suh” okus. Ker so modrim vinom odstranili kožice, preden je bilo vrenje končano, ne vsebujejo toliko taninov, zato so bolj gladka in za nekatere pivce bolj okusna

Modra vina so preprosto zabavna! Zaradi nenavadne barve izstopajo iz morja rdečih in belih vin na policah trgovin, na zabavah pa so odličen povod za pogovor. Če iščete nekaj novega, kar bi lahko poskusili, naslednjič v spletni trgovini z alkoholnimi pijačami vzemite steklenico modrega vina.

Primeri modrega pinota

Domaine de l’Aigle Pinot Noir Gerard Bertrand je čudovit izraz te sorte. Nos je poln rdečega jagodičevja s pridihom začimb. Okus je sočen in svež, z lepo kislino in drobnimi tanini. Vino Cote des Roses Pinot Noir Gerard Bertrand je odlično vino za uživanje ob hrani ali samo. To je polno, sadno vino z notami robid, češenj in začimb. Dobro se ujema z mesom na žaru in bogatimi testeninami. Cote des Roses je eno izmed najbolj priljubljenih vin Gerarda Bertranda, letnik 2020 pa bo zagotovo navdušil. Ta pinot noir izvira iz vinogradov v francoski regiji Languedoc in prikazuje najboljše, kar lahko to območje ponudi. Vonj je poln arom temnega sadja s pridihom začimb. Okus je okrogel in sočen, z okusom robid, češenj in pridihom popra. Zaključek je dolg in dolgotrajen, zato je to idealno vino za poseben obrok ali priložnost.

Če iščete okusno in dostopno rdeče vino, se odločite za modri pinot. To edinstveno vino je narejeno iz modrega grozdja in ima profil okusa, ki pritegne veliko ljudi. Modri pinot je tudi razmeroma lahko najti in vsebuje manj taninov kot druga rdeča vina, zato je odlična izbira za začetnike, ki šele začenjajo raziskovati to vrsto vina. Uživate ga lahko na veliko načinov; lahko ga uživate samostojno ali v kombinaciji z lažjimi jedmi, kot so piščanec ali riba na žaru, solate ali testenine. Ko boste naslednjič v trgovini, vzemite steklenico modrega pinota in ga poskusite!

 

Talne označbe Previous post Talne označbe so pomembne za varnost v prometu
cevna izolacija Next post Kako se izbere pravilna cevna izolacija za najboljši učinek