V zadnjih letih BiH postaja privlačna destinacija za podjetnike, ki želijo razširiti svoje poslovanje ali začeti novo podjetniško pot, saj zaradi strateške lokacije v srcu Evrope, Bosna in Hercegovina ponuja obilo priložnosti za rast in razvoj v različnih industrijskih sektorjih.

V nadaljevanju boste izvedeli vse kar morate vedeti, če nameravate odpreti podjetje v Bosni in Hercegovini.

Prednosti in izzivi pri odpiranju podjetja

Odločitev za odprtje podjetja v Bosni in Hercegovini prinaša številne koristi, vključno z dostopom do širokega trga EU in CEFTA.

Država nudi različne investicijske spodbude in je znana po relativno nizkih obratovalnih stroških.

Vendar pa podjetniki pogosto naletijo na ovire, kot so zapleteni birokratski postopki in nepredvidljivo pravno okolje. Premagovanje teh izzivov zahteva jasno strategijo in vztrajnost.

Pravni okvir za ustanovitev podjetja

V Bosni in Hercegovini so možne različne oblike podjetij, kot so d.o.o. (družba z omejeno odgovornostjo) in d.d. (delniška družba). Postopek registracije in relevantna zakonodaja so jasno opredeljeni, vendar se v praksi lahko pojavijo številni izzivi.

Pomembno je omeniti, da Bosna in Hercegovina ni članica Evropske unije niti ni podpisnica sporazuma OECD o izmenjavi podatkov o bančnih transakcijah in lastnikih bančnih računov. Zaradi tega BiH ne deli podatkov o pravnih subjektih z davčnimi organi Slovenije. Prav tako v BiH ne obstaja zakonodaja o izvoru premoženja, kar pomeni, da davčni organi ne morejo preverjati izvora premoženja bosanskih podjetij ali rezidentov. Slovenski davčni urad (FURS) nima jurisdikcije nad bosanskimi podjetji ali rezidenti.

Lastniki podjetij v BiH lahko neomejeno dvigujejo gotovino z računov svojih podjetij po plačilu 10-odstotnega davka na dobiček pravne osebe. Slovenski podjetniki lahko pri bosanski banki zaprosijo tudi za bankomatsko kartico svojega podjetja, kar jim omogoča dvigovanje gotovine (do 5.000 evrov dnevno) kjerkoli v Evropi.

Davčni sistem in finančne obveznosti

Davčni sistem Bosne in Hercegovine je kompleksen in vključuje davke, kot so davek na dodano vrednost (DDV), dohodnina in korporacijski davek. Za podjetja je ključnega pomena, da se seznanijo s temi finančnimi obveznostmi, da bi se izognili pravnim težavam in zagotovili skladnost z zakonodajo. Država prav tako ponuja različne davčne olajšave, ki lahko zmanjšajo začetne stroške in spodbudijo investicije.

Lastnik podjetja v Bosni in Hercegovini lahko po plačilu 10-odstotnega davka od dobička pravne osebe neomejeno dviguje gotovino iz svojega podjetniškega računa pri bosanskih bankah. V Bosni in Hercegovini kapitalski dobički fizičnih oseb niso obdavčeni, kar pomeni, da bosanski davčni organi ne bodo postavljali vprašanj o uporabi gotovine, ko je davek enkrat plačan.

Raziskava trga in poslovno načrtovanje

Preden ustanovite podjetje v Bosni in Hercegovini morate narediti temeljito tržno raziskavo, ki vam bo omogočila razumevanje konkurenčnega okolja, identifikacijo potreb in želja ciljnih strank ter oceno potencialnih tveganj. Z dobro zasnovanim poslovnim načrtom boste lahko jasno določili vaše poslovne cilje, razvili strategije za njihovo dosego in načrtovali finančne potrebe ter prihodnje korake vašega podjetja.

Posebnost Bosne in Hercegovine je, da ta država ni članica Evropske unije niti ni vključena v OECD sporazum o izmenjavi podatkov, kar pomeni, da informacije o pravnih subjektih znotraj države niso dostopne slovenskim davčnim organom. V Bosni in Hercegovini tudi ni zakonodaje, ki bi urejala izvor premoženja, kar je bila praksa v Sloveniji do leta 2010. To pomeni, da ne bosanski ne slovenski davčni organi ne morejo preiskovati izvora premoženja.

Ta pravni okvir ustvarja ugodne pogoje za podjetnike, ki se želijo osredotočiti na storitvene dejavnosti, kot so spletno trženje, delo s kriptovalutami ali internetno oglaševanje. Takšne dejavnosti, vključno s svetovanjem in posredništvom, se lahko učinkovito upravljajo preko podjetja registriranega v Bosni in Hercegovini, brez potrebe po fizični prodajalni v Sloveniji.

Zaključek

Za konec naj dodamo še, da Bosna in Hercegovina v zadnjih letih postaja vse bolj privlačna destinacija za podjetnike, ki iščejo priložnosti za rast in razvoj svojega poslovanja. Zaradi svoje strateške lege v srcu Evrope in privlačnih investicijskih spodbud, država ponuja odlične možnosti v različnih industrijskih sektorjih, kljub temu pa lahko podjetniki naletijo na birokratske ovire in nepredvidljivo pravno okolje. S pravilnim pristopom in dobrim poslovnim načrtom lahko te izzive uspešno premagate. Dodaten plus je, da Bosna in Hercegovina ne deli podatkov o pravnih subjektih z davčnimi organi drugih držav, kar podjetnikom nudi dodatno raven zasebnosti.

Okrogle etikete Previous post Okrogle etikete so kot nalašč za promocijo blagovne znamke
toplotne črpalke Next post Toplotne črpalke – 10 razlogov za nakup