Betonski škarpniki  so odlična rešitev za urejanje brežin, škarp in nasipov. Beton je izredno uporaben material, iz katerega je poleg škarpnikov možno izdelati tudi robnike, tlakovce, betonske in opečno-betonske vogalnike, betonske bloke, travne plošče in lomljene škarpnike. Poleg teh pa tudi druge betonske izdelke, kot so betonske cevi in pokrovi zanje, cvetlični škarpniki ter odtočne kanalete.

skarpniki-zid

Betonski škarpniki sicer resda služijo kot okras, a s pravilno postavitvijo bodo prenesli večje obremenitve ter lahko tako opravljajo vlogo opore brežini ali pa nudijo podporo nasipu in tako lahko delujejo kot oporni ali podporni zid.

Danes so nam na voljo betonski škarpniki različnih vrst in oblik, zato moramo vedeti, kaj pričakujemo od škarpe, ki jo nameravamo postaviti, predvsem kakšno vlogo želimo, da bo imela na predvidenem mestu. Postavitev škarpe je možna iz različnih vrst škarpnikov – lomljenih, cvetličnih ali opažnih betonskih zidakov. Ravno zato, ker lahko uporabimo različne vrste škarpnikov, je postavitev škarpe hitra in enostavna.

Opažni betonski škarpniki so votli in jih je zato potrebno zaliti z betonom, potem ko je škarpa postavljena. Tako bo ohranjena trdnost škarpe. Pred postavljanjem škarpe iz opažnih blokov moramo dobro pripraviti temelje, vse naslednje vrste zidakov pa polagamo na suho, s pomočjo opor v obliki horizontalnih in vertikalnih armaturnih palic. Pri takšni gradnji škarpe ni potrebno postavljanje lesenega opaža.

Lomljeni betonski škarpniki se uporabljajo za postavitev okrasnih škarp, s katerimi lahko na čudovit način polepšate vašo okolico. Takšni škarpniki vsebujejo dva končna škarpnika, ki pa še nista prelomljena in ju je najprej potrebno prelomiti. V kombinaciji z lomljenimi škarpniki se lahko odločite tudi za kape za škarpnike, ki lahko še dodatno okrasijo videz vaše škarpe.

Če ne želite imeti cvetličnih korit, potem namesto teh postavite cvetlične škarpnike. Vanje lahko zasadite rastline vseh vrst in z njimi polepšate škarpo, ki bo tako pridobila prekrasen estetski videz, s katerim se bo lepo zlila z okolico.

net_potimizavija_main Previous post SEO optimizacija spletnih strani
sončne elektrarne Next post Kakšne sončne elektrarne se splačajo?