Ko smo starejši, nismo več tako gibčni kot nekoč, vseeno pa je zelo pomembno, da se vsakodnevno razgibavamo in skrbimo za svoje psihofizično zdravje. A vsi vemo, da je včasih kar problem spraviti samega sebe v akcijo in se odpraviti na tek, sprehod ali pa doma narediti par vaj za boljše počutje. Na srečo je tu telovadba za starejše, ki omogoča, da skupaj z izvajalcem telovadbe naredite ustrezen program vaj, ki jih lahko vsakodnevno ponavljate. Kvalitetna telovadba za starejše se lahko izvaja tako v prostorih izvajalca kot na samem domu oskrbovanca. Za vse dodatne informacije berite članek do konca, saj vam bomo podali kar nekaj koristnih nasvetov in informacij.

Zakaj se je dobro odločiti za telovadbo za starejše?

Vsi vemo, da s starostjo mišična masa in gibljivost upadata, zato je še bolj pomembno, da v starejših letih skrbimo za razvoj naših gibalnih sposobnosti, ki nam omogočajo ohranjati fizične in funkcionalne zmožnosti tudi v starosti. Nikar ne dovolite, da se sami ali kdo od vaših bližnjih »zasedi« v svojem stanovanju, kajti to lahko kmalu vodi v določene težave in slabšo kakovost življenja. V starosti je pomembno, da skrbimo predvsem za ravnotežje, gibljivost, vzdržljivost in mišično maso. Da vse to vzdržujemo, pa ni potrebno veliko – le nekaj minut na dan si moramo vzeti za kakovostno izvedeno telovadbo.

telovadba za starejše
S starostjo naša mišična masa slabi, zato moramo toliko bolj skrbeti za redno telovadbo.

Kaj prinaša telovadba za starejše?

Telovadba za starejše se lahko izvaja tudi na domu starostnika. Taka oblika telovadbe je namenjena predvsem tistim, ki potrebujejo pomoč zaradi invalidnosti, kroničnih težav, zdravstvenih problemov in vsem, ki želijo ohranjati svoje telo v gibanju. Telovadba pomaga pri vzdrževanju in izboljšanju telesnih zmogljivosti, zato je odlična izbira za vse, ki se želijo izogniti različnim boleznim, ki pridejo s starostjo. Že nekaj minut na dan je dovolj, da tudi v zrelejših letih ohranite svoje telo okretno in gibčno za opravljanje vsakodnevnih opravil in aktivnosti. Telovadba pozitivno vpliva tudi na posameznikovo počutje in prinaša večje zadovoljstvo v življenju. Telovadba za starejše vam pomaga, da krepite svojo gibljivost, okretnost, moč, vzdržljivost in, kar je morda bistveno, samostojnost.

Telovadba za starejše je zelo koristna v primeru kroničnih težav, kot na primer osteoporoza, Parkinsonova bolezen, hipertenzija, živčno-mišične bolezni, diabetes tipa 2, depresija in bolezni, ki so značilne za osebe, ki so doživele možgansko kap.

Kaj vse vključuje telovadba za starejše na domu in zakaj se priporoča?

S telovadbo za starejše na domu boste deležni prikaza vaj, ki krepijo moč in ravnotežje, gibljivost kolen in kolkov, zdravo hrbtenico, srce in ožilje. Vadba se prilagaja vsakemu posamezniku posebej glede na njegove zdravstvene težave, telesno pripravljenost in potrebe.

telovadba za starejše
Telovadba za starejše je prilagojena vsakemu posamezniku.

Zakaj se priporoča telovadba na domu? Pa poglejmo nekaj bistvenih prednosti:

– s telovadbo na domu boste izboljšali kakovost svojega življenja. Naučili se boste vaj, s katerimi boste krepili svoje mišice, izboljšali gibljivost, ravnotežje in vzdržljivost,
– telovadba za starejše se prilagodi vsakemu posamezniku, zato vas ne rabi skrbeti, da bi bilo kaj za vas pretežko ali da se boste med vadbo poškodovali,
– s telovadbo na domu boste prihranili na času, ki bi ga sicer porabili za vožnjo do mesta izvajanja vadbe,
– ker bo vadba potekala v vašem domu, se boste počutili bolj varno, samozavestno in sproščeno, kar bo pripomoglo k boljšemu počutju,
– s telovadbo boste ohranjali svojo postavo fit in se tako izognili mnogim boleznim,
– počutili se boste srečne, saj boste naredili nekaj dobrega za svoje telo,
– naučene vaje boste lahko izvajali tudi izven dogovorjenih ur,
– s telovadbo boste vzdrževali samostojnost bivanja in opravljanja vsakodnevnih obveznosti itd.

Telovadba za starejše na domu vključuje prikaz vaj, ki pomagajo krepiti moč, gibljivost in ravnotežje, vadba je prilagojena vsakemu posamezniku, vaje se lahko izvajajo skupaj z rehabilitacijo in fizioterapijo, naučene vaje pa lahko potem samostojno izvajate kadarkoli vam to ustreza. Važno je le, da se jih naučite izvajati pravilno, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb ali česa hujšega.

Telovadba za starejše je ključnega pomena za ohranjanje psiho-fizičnih sposobnosti posameznika.

Od vas je odvisno, za kakšen način telovadbe se boste odločili. Nekateri starejši se radi vozijo na skupinske telovadbe, kjer se srečajo s prijatelji in z njimi malo poklepetajo ter gredo na kakšno kavico, drugim pa bolj ustreza (tudi zaradi nekaterih ovir – nimajo avta ali izpita, živijo daleč stran od mesta itd.), da izvajalec telovadbe pride na dom in se jim ni treba nikamor premakniti.

Bistvena prednost telovadbe na domu je, da izvajalec z vami dela individualno, kar pomeni, da vaje prilagodi posebej za vas. Če se udeležujete telovadbe v skupini, vam včasih kakšna vaja ne ustreza oziroma je ne (z)morete narediti, kar vas lahko spravi v slabo voljo, sram ali žalost. S prilagojeno vadbo pa boste telovadili brez težav in počutili se boste srečne.

Telovadba za starejše je ključnega pomena za ohranjanje psiho-fizičnih sposobnosti tudi v jeseni življenja, ko moči pešajo in nismo več tako gibčni kot nekoč. Pomembno je, da vsak dela tiste vaje, ki jih zmore narediti in zanj ne predstavljajo tveganja za poškodbe. Individualno prilagojena vadba je zato odlična izbira.

gradbeni nadzor Previous post Gradbeni nadzor – ključni koraki za zagotavljanje kakovosti in varnosti gradnje
Smiljan Mori Next post Smiljan Mori trdi: Lahko si zdrav, srečen in bogat hkrati