Če imate težave z bolečimi zobmi obiščite https://www.doktor1a.com/zobobol/.

Zobobol najpogosteje občutimo kot bolečino, skelenje ali kljuvanje. V največ primerih bolečina hitro izgine, v drugih pa lahko traja več časa ali pa se ponavlja v intervalih. Največkrat nastane kot posledica slabe ustne higiene in neredno obiskovanje zobozdravnika.

Ko se pojavi zobobol, morate nujno čimprej obiskati zobozdravnika, ki bo odkril vzrok za polečino in ga tudi odpravil.

Najbolj pogosti vzroki so:

⦁ kopičenje gnoja, ki se nahaja v korenini zoba ali okrog njega,

⦁ zaradi izraščanja modrostnega zoba,

⦁ poškodba ali zlom zoba,

⦁ pomanjkanje ustne higiene,

⦁ poškodba plombe,

⦁ karies (zobna gniloba),

⦁ vnetje ali druge bolezni dlesni: čez nekaj časa lahko pride tudi do parodontalne bolezni,

⦁ vnetje zobnega živca,

⦁ razpadajoči delčki hrane med zobmi.

Zobobol izvira iz notranjosti zoba, lahko nastaja okoli njega ali pa izvira iz čeljusti. Ker nastane zaradi različnih vzrokov, se zaradi tega razlikuje tudi samo zdravljenje. V najslabšem primeru (če drugi načini več ne pomagajo) je potrebna odstranitev zobnega živca in zdravljenje korenine zoba (endodontsko zdravljenje zoba). Zdravljenje lahko izvede zobozdravnik ali specialist, ki mu pravimo endodont. Velikokrat pa se zobobol odpravi tudi na drugačne načine kot so odstranitev kariesa ali zamenjava plombe. Lahko se opravi tudi kakšen drug podoben poseg, ki ga predpiše zobozdravnik glede na vrsto zobobola.

Če pacient ob ugrizu občuti ostro bolečino, gre najverjetneje za luknjo v zobu, za zlomljen ali polen zob. Možno je tudi, da ima poškodovan živec ali zobno pulpo, zato je priporočljivo takoj obiskati zobozdravnika. Znak poškodbe dlesni ali pulpe je lahko tudi zobobol, ki traja nekje 30 minut po uživanju toplega ali hladnega. Če je poleg bolečine prisotno tudi otekanje, je nemudoma treba poiskati pomoč dežurnega zobozdravnika. To lahko pomeni, da je pulpa odmrla, infekcija pa se lahko razširi na dlesni in kosti. Lahko pride tudi do hujših težav in zapletov.

 

 

Električni motorji Previous post Električni motorji so prihodnost
kavomat Next post Kavomat vam naredi profesionalno kavo kar sam