Na vrata je končno potrkal letni čas, ki v nas prebudi radost in življenje. Prvi znanilci pomladi so sramežljivo pokukali iz svojih skrivališč. Zjutraj nas prebudi najlepša melodija, ki jo na veji mogočnega hrasta prepeva razposajeni vrabček. Drevesa se bodo kmalu ogrnila v barve, ki bodo v nas vzbudile upanje. Dan postaja vse daljši in temperature vse bolj prijetne. Prišlo je obdobje polno pozitive in končno se je po dolgem zimskem spanju tudi v nas prebudila želja po raziskovanju, novih avanturah in doživetjih. Razmišljanje o tem, kam bi se odpravili na izlet ali potovanje, je v polnem teku. Zadnje čase nas močno privlači ideja o odhodu v tujino, zato velikokrat pozabimo na lepote, ki jih nudi naša prelepa Slovenija. Kljub temu, da je majhna, ponuja več, kot si lahko mislimo. Prepotujemo jo zelo hitro, zato se lahko z enega konca Slovenije na drugega odpravimo le za en dan, ali pa si privoščimo daljši oddih. V današnjem članku bomo predstavili eno od destinacij, ki vas bo zagotovo navdušila. Spoznali boste svet visokih gora in sanjske podobe narave. To je Triglavski narodni park.

Triglavski narodni park

TNP je največji zavarovani park v Sloveniji in edini slovenski nacionalni park. Spada med najstarejše evropske parke in obsega kar 4% celotnega slovenskega ozemlja. Najdemo ga na območju severozahodne Slovenije, kjer zajema večji del vzhodnih Julijskih Alp. Njegova najvišja točka je mogočna gora, po kateri je Triglavski narodni park dobil ime. Triglav, ki je visok 2864 metrov leži skoraj v središču parka. Je najvišja gora v Sloveniji in nanj se vsako leto povzpne veliko neustrašnih planincev, ki želijo postati pravi Slovenci. Na območju parka se bohoti tudi večina ostalih slovenskih dvatisočakov. Triglavski narodni park ponuja veliko pohodniških poti in drugih doživetij nad katerimi boste navdušeni. Svoj prosti čas lahko izkoristite za športne aktivnosti, ki vam bodo pognale kri po žilah ali pa se prepustite zvokom narave, ki bodo v vas vzbudili občutek svobode in varnosti. Že ob prihodu v park boste namreč začutili povezanost človeka z naravo, kar se kaže tudi v kulturni dediščini.

Doživetja

Triglavski narodni park ponuja doživetja, ki so primerna za vsakogar. Pohodniki bodo uživali ob raziskovanju razkošnih vrhov, ljubitelje narave bo razveselil pester živalski in rastlinski svet, na poti po zelenih alpskih dolinah pa vas bodo spremljale žuboreče reke in prekrasna jezera. Tudi ljubitelji skrivnostnih jam ne boste ostali ravnodušni. Triglavski narodni park v svojem osrčju skriva številne naravne in kulturne znamenitosti, ki jih boste z veseljem obiskali.

Slap Savica je samo eden od biserov TNP.

Spodaj je naštetih nekaj najbolj imenitnih:

• Soteska Vintgar
• Zelenci.
• Jezero Jasna.
• Slap Kozjak.
• Slap Peričnik.
• Slap Savica.
• Velika korita Soče.
• Tolminska korita.
• Ruska kapelica.
• Bohinjsko jezero.

Info točke in prenočišča

Najboljši iztočnici za turistično spoznavanje parka sta na Bledu in v Bohinju, v osrčju Triglavskega narodnega parka pa se nahaja tudi ledeniška dolina Trenta, kjer boste našli veliko ponudbo prenočišč. Kamp Triglav je popolna izbira za popotnike, saj jim ponuja nepozabna doživetja narave, sprostitev in športne užitke. Ljubitelji narave se bodo najbolje počutili v kampu Trenta, saj bodo lahko sredi zelenih površin okusili pristno doživetje bivanja v naravi. Za tiste, ki prisegajo na udobje pa se bodo sproščali v prekrasnih apartmajih Mija Trenta. Poleg miz in parkirišča se pred hišo nahaja tudi otroško igrišče, kjer se bodo malčki zabavali na svežem gorskem zraku, ob opazovanju čarobnih razgledov. Kamp je izhodišče za številne pohodniške in planinske poti ter vrhove. Od tu se lahko podate na aktivne in nepozabne počitnice.

Za več informacij glede prenočišč lahko pokličete na 031/ 393/ 683 ali na 05/ 388/ 9311. Z veseljem bodo odgovorili tudi na vaše elektronsko sporočilo. Pišite jim na marija.kravanja@siol.net.

Najprimernejši čas za obisk

Triglavski narodni park je čaroben skozi vse leto. Pozimi narava leže k počitku, gore so prekrite z debelo snežno odejo, dan je krajši in življenje se umiri. Kljub temu nam park v tem letnem času ponuja veliko užitkov. Ljubitelji zime, smučanja in nizkih temperatur se boste neskončno zabavali, vseeno pa spoštujte naravo in živali, ki si bodo privoščile zaslužen počitek.

V poletnem času smo zaradi visokih temperatur primorani ležati pod klimo, da nas žgoče sonce ne poškoduje. Če ne želite zamuditi dogajanja v naravi, se odpravite v Triglavski narodni park. V zavetju Julijskih Alp boste na varnem pred visokimi temperaturami. Najbolj pogumni si lahko za dodatno osvežitev privoščite skok v ledeno Sočo ali pa se odpravite v gore, kjer so temperature še veliko nižje kot v dolini.

Tudi, če se odločite park obiskati spomladi ali v jeseni, ne boste zgrešili. Narava bo poskrbela za čudovito paleto barv, zato se vam bo sprehajanje in kolesarjenje po parku za vedno vtisnilo v spomin. Predstavljajte si brezskrbno ptico, ki pristane na cvetočem drevesu, prelepo postrv, ki uživa v smaragdni Soči, gamsa, ki ponosno stoji na tanki skalni polici in sebe ob mirnem opazovanju vseh lepot, ki jih ponuja Triglavski narodni park. Je lahko življenje še lepše?

Life coach Previous post Kako lahko life coach izboljša vaše življenje
Vrtna traktorska kosilnica Next post Vrtna traktorska kosilnica v primerjavi z ostalimi vrstami kosilnic