Brizganje plastike je proces, katerega uporabljamo za oblikovanje plastičnih materialov. Ta proces se izvaja s stroji, ki se imenujejo brizgalke. Ta proces nam nato tudi omogoča brizgana plastika. Prvi postopek začetka brizganja plastike je s podajanjem plastične mase v stroj skozi lijak. Od lijaka naprej zdrsi v brizgalni cilinder z zunanjimi grelci in polžem. V grelcu doseže visoko temperature pri kateri se začne taliti in tako dobijo dovolj staljene mase za vbrizge. Ko pride do polža (katerega naloga je da njegova rotacija pomika staljeno plastiko dol po cilindru in se tako pomika Nazaj). Plastično maso nato vbrizgava v brizgalno orodje. To pa ni konec kako brizganje plastike nastaja, saj na koncu v zadnji fazi se masa ohlaja in strdi. Ko je plastika dovolj ohlajena se jo z brizgalnim orodjem spremeni v poljuben predmet kateri na koncu je naš končni izdelek. Dobimo pa ga s pomočjo zračnega curka.

brizganje plastike

Brizganje plastike ima tudi veliko pozitivnih lastnosti. Omogoča nam stare kose plastike, ki niso več uporabni in se jih ne da spremeniti  kaj uporabnega, spremeniti v nov kos predmeta kateri nam bo koristil še naprej. ta postopek lahko ponovimo dokler je plastika v dovolj dobrem stanju. Naprimer odpadne plastenke za vodo ali plastične posode lahko spremenimo v prehrambeno embalažo, posodo za led, termo lončki, posode za barvanje, kleme za elektro industrijo, raznovrstni podstavki, hranilniki za denar… Torej brizganje plastike lahko rečemo da je zelo uporabna metoda, saj je veliko odpadne embalaže ker uporabljamo veliko plastičnih produktov v našem vsakem dnevu, čeprav se tega mogoče ne zavedamo dovolj dobro. Pomislite od začetka dneva do konca dneva koliko plastičnih produktov ste v tem času uporabili in koliko ste ga zavrgli stran. Zato reciklirajte kolikor se da saj boste tako pomagali vsem, še posebej pa vam bodo hvaležne živali katere najbolj trpijo od naših dejanj in onesnaževanja.

Previous post Potrebujete ultrazvok trebuha?
Next post Pravilno opravljena imobilizacija