Za Alzheimerjevo bolezen smo verjetno že vsi slišali in morda kdo od vas celo pozna osebo, ki se sooča s to boleznijo. Pa dejansko vemo, kaj ta bolezen prinese v življenje posameznika in njegovih bližnjih? Veste, na kaj morate biti pozorni pri osebi, ki ima Alzheimerjevo bolezen? Prepoznajte znake te zahrbtne bolezni dovolj zgodaj in s tem upočasnite njen potek!

Alzheimerjeva bolezen spada v skupino agresivnih bolezni, kar po domače povedano pomeni, da sčasoma simptomi postajajo vse hujši in bolj izraziti, vse dokler bolnik nekaterih stvari ne zmore več opravljati samostojno, ampak potrebuje pomoč drugih. To je za marsikoga ponižujoče, a če zgodaj prepoznate znake te bolezni, lahko celoten proces upočasnite. Alzheimerjeva bolezen je pravzaprav najbolj pogosta oblika demence, običajno pa prizadene spomin, mišljenje in obnašanje. Najpogosteje se pojavi pri starejših ljudeh, obstajajo pa tudi izjeme, ko bolezen prizadene tudi mlajše ljudi.

Simptomi, ki kažejo na Alzheimerjevo bolezen so na začetku blagi – oseba pozabi na kakšen pomemben dogodek ali stvar, kar se nam pogosto ne zdi zaskrbljujoče, saj vsi kdaj pozabimo na kakšen opravek, a ko bolezen napreduje, oseba popolnoma izgubi sposobnost govora. Naj na tem mestu poudarimo, da dejstvo, da je vaš dedek, oče itd. pozabil na vaš rojstni dan, še ne pomeni, da ima Alzheimerjevo bolezen. Pri starejših osebah je za pričakovati, da bodo kdaj pozabili na kakšno stvar, ali da bodo potrebovali več časa, da se bodo nečesa spomnili, a to še ni razlog za preplah. Alarm naj se vam prižge ob resnih in vse pogostejših motnjah spomina, a tudi v teh primerih se je dobro najprej posvetovati z zdravnikom. Najslabše, kar lahko naredite je, da si sami postavljate diagnozo – s tem boste naredili več škode kot pa koristi.

Alzheimerjeva bolezen zelo spremeni življenje bolnika in njegovih bližnjih. Na žalost do danes še niso odkrili učinkovitega zdravila za njeno zdravljenje, lahko se le zdravi njene simptome in upočasni njeno napredovanje.

lasersko čiščenje Previous post Lasersko čiščenje: nova era v industrijskem čiščenju
Kemični svinčniki Next post Kemični svinčniki – klasična atraktivna promocija